Σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας η Καλιφόρνια

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας η Καλιφόρνια
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της ξηρασίας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 20%. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων εξοικονόμησης νερού, καθώς η πολιτεία βιώνει πιθανότατα το ξηρότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

O κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν

«Δεν μπορούμε να προκαλέσουμε βροχή, αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τις φρικτές συνέπειες της ξηρασίας, από τις οποίες απειλείται πλέον η Καλιφόρνια, π.χ. τη δραματική μείωση του νερού για τις φάρμες και τις κοινότητές μας καθώς και την αύξηση των πυρκαγιών σε αστικές περιοχές και στην ύπαιθρο» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μπράουν. «Κηρύσσοντας την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητώ από όλους τους πολίτες της να εξοικονομήσουν νερό με κάθε τρόπο» προσθέτει.

Ο Ιανουάριος είναι συνήθως μήνας ανάπαυσης για τους εποχικούς πυροσβέστες της Καλιφόρνια, όμως φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική. Αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για πρωτοφανή έξαρση των πυρκαγιών εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, η οποία, σύμφωνα με μετεωρολόγους, δεν θα υποχωρήσει σύντομα. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εκδηλωθεί 150 φωτιές, όταν ο μέσος όρος για τον μήνα είναι 25 και πέρυσι δεν αναφέρθηκε καμία.

«Τον χειμώνα, όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά, συνήθως εξαπλώνεται με αργούς ρυθμούς και σβήνει με ένα όχημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Ντάνιελ Μπέρλαντ. «Φέτος απαιτείται μεγαλύτερη κινητοποίηση, ακόμη και η χρήση αεροσκαφών, καθώς καίγονται ξερά χόρτα και θάμνοι» πρόσθεσε. Ο διευθυντής της υπηρεσίας έκανε λόγο για «πρωτοφανείς για την εποχή συνθήκες, οι οποίες συνήθως παρατηρούνται στα μέσα του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με ειδικούς, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες εντάσσονται στο πλαίσιο της Δεκαετούς Ταλάντωσης του Ειρηνικού, ενός κύκλου που τα τελευταία χρόνια τείνει να «διώχνει» την υγρασία από την ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς για ποιο λόγο σημειώνονται αυτές οι μεταβολές, αλλά υποστηρίζουν ότι, όταν αρχίσουν, μπορούν να επιμείνουν για πολλά χρόνια.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, 15:14