Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi ανακοίνωσε χθες ότι βρέθηκαν πολλαπλές τρύπες στο κάτω μέρος της δεξαμενής που περιέχει τις «ράβδους ελέγχου» (fuel rods) στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο1. Οι συγκεκριμένες οπές προήλθαν από τήξη του μεγαλύτερου μέρους των ράβδων και της μετέπειτα πτώση τους στον πάτο της δεξαμενής, ύστερα από ολική έκθεση τους στην ατμόσφαιρα λόγω της εξαιρετικά χαμηλής στάθμης του νερού.

Η διαπίστωση αυτή έγινε ύστερα από την αξιολόγηση του οπτικού υλικού και των μαρτυριών που δόθηκαν από τα μέλη των ειδικών συνεργείων τα οποία μπήκαν την προηγούμενη Κυριακή μέσα στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα για πρώτη φορά μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου. Το συγκεκριμένο εύρημα εξηγεί σε επαρκή βαθμό τον λόγο για τον οποίο τα επίπεδα νερού μέσα στη δεξαμενή είχαν παρουσιάσει ανεξήγητη πτώση ήδη από την Τρίτη, παρόλο που γινόταν συνεχή χορήγηση νερού μέσα σε αυτή, πρόσθεσε εκπρόσωπος της Tepco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρύπες στη δεξαμενή είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αλλαγή στα σχέδια της Tepco όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα σταθεροποίησης της κατάστασης των πυρηνικών αντιδραστήρων με απώτερο στόχο την απενεργοποίησή τους η οποία προβλεπόταν να γίνει σε διάστημα έξι με εννέα μηνών, ενώ άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις από τη διαρροή εκ νέου ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα μέσω του «ραδιενεργού» νερού που βγαίνει από τη δεξαμενή.

Μπορεί η συνεχής χορήγηση νερού μέσα στη δεξαμενή να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του λιωμένου πυρηνικού καυσίμου, εμποδίζοντας την περαιτέρω τήξη του η οποία θα προκαλούσε εκ νέου τεράστια έκκληση ραδιενέργειας, ωστόσο πρέπει να βρεθεί άμεση λύση με τη διαρροή προκειμένου να μπορέσουν τα ειδικά συνεργεία να συνεχίσουν την αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η εταιρεία είχε αναφέρει ότι οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές κατά 50%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης