Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδαςWelt, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κηρύξει το δεύτερο επίπεδο συναγερμού που προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο λόγω των μειωμένων ροών από την ρωσική Gazprom.

Πρόκειται για αποκλειστική πληροφορία της, η οποία αναμεταδίδεται στο μεταξύ και από άλλα μέσα και την οποία απέσπασε από κύκλους της ενεργειακής βιομηχανίας. Σημαίνει πιθανότατα ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για καταναλωτές φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Πάτρικ Γκράιχεν προετοίμασε την ενεργειακή βιομηχανία προχθές Δευτέρα για το επερχόμενο βήμα, το οποίο αναμένεται εντός πέντε έως δέκα ημερών.

«Μέχρι και 2000 ευρώ επιπρόσθετο κόστος»

«Προϋπόθεση για την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι η σοβαρή μείωση των ροών αερίου ή η παρατεταμένη τεχνική βλάβη σημαντικών υποδομών», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο μεγάλος κίνδυνος μακροχρόνιας ανεπαρκούς προσφοράς (φυσικού αερίου) μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το επίπεδο του συναγερμού. Αυτά τα κριτήρια φαίνεται να πληρούνται. Μετά το επίπεδο συναγερμού ακολουθεί η τρίτη και τελευταία βαθμίδα, (σσ. το επίπεδο έκτακτης ανάγκης), η οποία κηρύσσεται όταν υπάρχουν φυσικά σημεία στενότητας στη Γερμανία».

Όπως διευκρινίζει η Welt, μέχρι τώρα το επίπεδο συναγερμού είχε συνέπειες μόνο μέσα στην ενεργειακή βιομηχανία, αλλά με την τροποποίηση του νόμου περί ενεργειακής ασφάλειας μέσα Μαΐου δόθηκε στους προμηθευτές φυσικού αερίου το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές απέναντι στους πελάτες τους μόλις η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δημοσιεύσει το επίπεδο συναγερμού σε δελτίο τύπου.

Οι προμηθευτές που αναγκάζονται να αγοράσουν ακριβό φυσικό αέριο για να υποκαταστήσουν τις ρωσικές ποσότητες, μπορούν στη συνέχεια να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος απευθείας στους πελάτες τους. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το εύρος των επιπρόσθετων αγορών (φυσικού αερίου).

«Επομένως είναι επίσης αβέβαιο πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση της τιμής μετά την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού», σημειώνει η εφημερίδα.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ενεργειακός τομέας, η βιομηχανία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθούν να συζητούν εάν απαιτείται ξεχωριστή ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών για τη μετακύλιση του κόστους αγοράς. Γιατί η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τον συναγερμό τώρα, δεν είναι απολύτως σαφές. Ίσως να θέλουν οι πολιτικοί να προστατεύσουν τους καταναλωτές από ακραίες πρόσθετες πληρωμές όταν πάρουν τον επόμενο ετήσιο εκκαθαριστικό λογαριασμό φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, τα κέντρα που παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές εκτιμούν ότι ένα νοικοκυριό τριών ατόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετη πληρωμή 2.000 ευρώ».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης