Έναν μήνα πριν από τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, διεξάγεται απόψε το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων, Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση έρχεται την ώρα που επικρατεί ανησυχία στα δύο στρατόπεδα, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για διαφορετικούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σεξιστικά σχόλια Τραμπ, το ντιμπέιτ και η δημόσια κατακραυγή

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος καλείται σήμερα να μονομαχήσει με τη Δημοκρατική αντίπαλό του, στην τελευταία πράξη ενός καταστροφικού για εκείνον Σαββατοκύριακο.

Το ντιμπέιτ  γίνεται την ώρα που επικρατεί ανησυχία στα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων, για διαφορετικούς λόγουςΑυτό διότι θα κληθεί να απαντήσει στην -αναμενόμενη- επικριτική στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική υποψήφια, ως προς τα σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει το 2005, τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο έπειτα από τη δημοσίευση επίμαχου βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των αποκαλύψεων, τις τελευταίες ώρες πολλοί υποστηρικτές του, ακόμη και μέσα από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δήλωσαν ότι σταματούν να στηρίζουν τον υποψήφιο.

Στο αποψινό ντιμπέιτ ο Τραμπ προσανατολίζεται να δείξει μετάνοια -επαναλαμβάνοντας πόσο έχει αλλάξει από τότε και ζητώντας συγγνώμη- και παράλληλα ν’ αντεπιτεθεί στην Κλίντον, στοχεύοντας τον σύζυγό της και τη φήμη του για τις ερωτικές του περιπέτειες.

Χθες μάλιστα, ο Τραμπ ανέβασε εκ νέου στο twitter το μήνυμα μίας γυναίκας που είχε βοηθήσει το 1999 κι η οποία το 1978 είχε καταγγείλει τον βιασμό της από τον Μπιλ Κλίντον.

Επίσης αναμένεται να διακηρύξει τη βούλησή του να φθάσει έως το τέλος, στο όνομα της δέσμευσής του απέναντι στους ψηφοφόρους, και παρά τις εκκλήσεις ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυρθεί.

Ανάλογα, ο Τραμπ θα κληθεί να πείσει πως πρόκειται να συμφιλιώσει όλους τους Αμερικάνους, όταν μέσα στο ίδιο του το κόμμα ηχηρά ονόματα ανακοίνωσαν χθες πως δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Τζον Μακ Κέιν και Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πρώην υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ή ακόμη η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε μάλιστα «αποκαρδιωμένος» από τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ακόμη κι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φρόντισε να λάβει αποστάσεις: «δεν μπορώ να υπερασπισθώ» τις δηλώσεις του, είπε, αλλά έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο μεγιστάνας ζήτησε συγγνώμη.

Η σύζυγός του Μελάνια ζήτησε από τους Αμερικανούς να συγχωρέσουν τον Τραμπ για τις δηλώσεις του, που κατ’ αυτήν δεν αντανακλούν στο παραμικρό τον πραγματικό του χαρακτήρα.

Το βίντεο του 2005 «είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του Τραμπ, στην αναμέτρηση αποκλείεται να μην του θέσουν αυτό το ερώτημα», προβλέπει ο Λάρι Σαμπάτο, πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«O Τραμπ είναι εθνική καταστροφή»

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε δημόσια κατακραυγή κατά των Τραμπ, ενώ ακόμη και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος παρενέβησαν, ζητώντας από τον αμεριακνικό λαό να μην ψηφίσει υπέρ του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ανάμεσά τους, ο πασίγνωστος ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο οποίος αποκάλεσε μεταξύ άλλων τον Τραμπ «γουρούνι», «σκυλί», «εθνική καταστροφή» και «ηλίθιο».

«Είναι κατάφωρα ηλίθιος. Είναι αλήτης, σκύλος, γουρούνι, απατεώνας, ένας βλάκας που δεν ξέρει για τι μιλάει, δεν είναι διαβασμένος, δεν ενδιαφέρεται, νομίζει ότι κοροϊδεύει την κοινωνία, δεν πληρώνει τους φόρους του. Είναι ηλίθιος. Θέλω να του ρίξω μία μπουνιά» είπε στο μήνυμά του ο ντε Νίρο.

H επίθεση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση ενός συναδέλφου του, του Γιον Βόιτ, υποστηρικτή του Τραμπ, ο οποίος μέσω twitter απάντησε στον ντε Νίρο: «Ντρέπομαι τόσο για την επίθεση του Ντε Νίρο στον Τραμπ».

Σχετικά με τον σάλο που ξέσπασε για τα σεξιστικά σχόλια του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών είπε πως δεν γνωρίζει πολλούς που να μην έχουν εκφραστεί με ανάλογους σεξουαλικούς όρους για τις γυναίκες, ιδιαίτερα στα νεαρά τους χρόνια.

«Οι λέξεις του Τραμπ δεν είναι τόσο επιζήμιες όσο η άσχημη επίθεση του ντε Νίρο. Οι λέξεις του Τραμπ δεν πληγώνουν κανέναν! Αν ένας ρεπουμπλικανός έλεγε κάτι ανάλογο ενάντια στην Χίλαρι Κλίντον ή τον Μπαράκ Ομπάμα; Θα ξεσπούσε η κόλαση», έγραψε ο Βόιτ.

Μπελάδες και για την Κλίντον

Για τη Χίλαρι Κλίντον, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι σχετικά με την κατάσταση της υγείας της, έπειτα και από την πρόσφατη κατάρρευσή της κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων της 11/9 στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, στους διαδρόμους των γραφείων της υποψήφιας προέδρου, έντονες είναι οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που διαρρεύσουν τα επίμαχα email από τον υπολογιστή της, την περίοδο που η ίδια ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επί προεδρίας Μπους.

Ήδη το WikiLeaks έχει αρχίσει να δημοσιεύει ορισμένα από αυτά, και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα καλυφθεί το «κενό» στο ζήτημα της αξιοπιστίας της. Η Κλίντον στο πρώτο ντιμπέιτ επιχείρησες να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας παραδεχόμενη ότι συνέβη, ωστόσο όπως είπε «δεν θα απολογηθώ για κάτι τέτοιο».

Σε αυτό το κλίμα ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον δύο συντονιστών και μίας επιτροπής από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, η οποία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας απ’ όλα τα μεγάλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το ντιμπέιτ ξεκινά στις 21.00 (05.00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις, στο Μισούρι.

Και ενώ η Κλίντον θα προσπαθήσει να πείσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους για τις ηγετικές της ικανότητες, ο Τραμπ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο είναι αναγκασμένος να διαχειρισθεί την κρίση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης