Σε λειτουργία -και πάλι- ο πυρηνικός σταθμός του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, 10:09
Σε λειτουργία -και πάλι- ο πυρηνικός σταθμός του Ιράν

Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός του Ιράν, αυτός του Μπουσέρ (νότιο Ιράν), τέθηκε και πάλι σε λειτουργία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του, δύο εβδομάδες μετά την αναστολή της λειτουργίας του εξαιτίας εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Το τεχνικό πρόβλημα (του πυρηνικού σταθμού) λύθηκε» και η παραγωγή ηλεκτρικού ξεκίνησε και πάλι από χθες, Κυριακή, δήλωσε προς το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna ο Μαχμούντ Τζαφαρί, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Μπουσέρ είναι ένα λιμάνι στον Κόλπο, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις πρωτεύουσες μοναρχιών της αραβικής χερσονήσου απ' ό,τι στην Τεχεράνη και γι' αυτόν τον λόγο ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος έχει κατασκευαστεί σε μια σεισμογενή ζώνη, ανησυχεί τα κράτη αυτά.

Τη νύχτα της 20ής Ιουνίου, ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού και την αποσύνδεσή του από το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο επικαλούμενος «τεχνική βλάβη», χωρίς να διευκρινίσει τη φύση του προβλήματος.

Ο οργανισμός είχε κάνει λόγο δύο ημέρες μετά για ένα «τεχνικό πρόβλημα» που «παρατηρήθηκε στην ηλεκτρική γεννήτρια» της μονάδας και είχε υποσχεθεί να το επιλύσει «το συντομότερο».

Τον Απρίλιο, στην περιοχή είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Ο σεισμός είχε προκαλέσει τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Όλες οι εγκαταστάσεις, οι εξοπλισμοί και τα κτήρια του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση και οι δραστηριότητές του δεν διακόπηκαν» από τον σεισμό, είχε ανακοινώσει τότε η υπηρεσία δημόσιων σχέσεων του πυρηνικού σταθμού σε ανακοίνωση που είχε μεταδοθεί από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με έναν αντιδραστήρα 1.000 MW, κατασκευάστηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, 10:18