To «κινεζικό GPS», Beidou, τέθηκε από σήμερα επίσημα σε λειτουργία και παρέχει υπηρεσίες παγκόσμιου εντοπισμού θέσης, σε πρώτη φάση για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με στόχο να αποσπάσει έως και το 20% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2015.

Αρχικά, το κρατικό Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης Beidou θα παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης, ώρας και σύντομων μηνυμάτων στην Κίνα και στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπό του (www.beidou.gov.cn).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα είναι συμβατό με τα συστήματα εντοπισμού θέσης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Beidou και επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας πλοήγησης με τη βοήθεια δορυφόρων, Ραν Τσένγκτσι.

Ο Ραν είπε ότι το σύστημα μπορεί να παρέχει ακρίβεια στον εντοπισμό θέσης που φτάνει τα 10 μέτρα, ακρίβεια ταχύτητας 200 εκατοστών/δευτερόλεπτο καθώς και ακρίβεια μονόδρομου συγχρονισμού 50 νανοδευτερολέπτων, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα ανέφερε ότι η αγορά των υπηρεσιών πλοήγησης στην Κίνα είχε συνολικά έσοδα φέτος 120 δισ. γουάν (14,5 δισ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα Beidou είναι σχεδιασμένο για να παρέχει τόσο ανοικτές όσο και συνδρομητικές υπηρεσίες πλοήγησης παγκοσμίως έως το 2020 και θα χρησιμοποιεί -σε πλήρη ανάπτυξη- 35 δορυφόρους.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης