Πολιτευτής του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου παρομοίασε την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας με πίθηκο, λόγω της αφρικανικής καταγωγής της, υπερασπισζόμενη μάλιστα την θέση της στην εθνική τηλεόραση.

Το περιστατικό θεωρείται πλήγμα για το αντιμεταναστευτικό κόμμα, το οποίο προσπαθεί να αποτινάξει τις κατηγορίες για ρατσισμό. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις εν όψει των δημοτικών αλλά και των ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ την προηγούμενη Κυριακή κέρδισε τις τοπικές εκλογές στην πόλη Μπρινιόλ στα νότια της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αν Σοφί Λεκλέρ, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στην βορειοανατολική πόλη Ρεθέλ, δημοσίευσε ένα μονταρισμένο βίντεο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με το οποίο παρομοίαζε την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, με νεογνό χιμπατζή.

Σε σχόλιό της για το ζήτημα στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 television, η Α.Σ. Λεκλέρ πρόσθεσε: «Θα προτιμούσα να την έβλεπα επάνω σε ένα δέντρο παρά στην κυβέρνηση ως έχει σήμερα. Ειλικρινά, πρόκειται για μια άγρια, η οποία εμφανίζεται στην τηλεόραση με αυτό το διαβολικό χαμόγελο», τόνισε η πολιτευτής, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι ζήτημα ρατσισμού».

Ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του κόμματος, δήλωσε σε έτερο τηλεοπτικό σταθμό θα αντιμετωπιστεί με πειθαρχικά μέτρα εντός του κόμματος και αποκάλεσε την επιλογή της σαν υποψήφιας ως «λάθος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εθνικό Μέτωπο έχει διαγράψει πολλά μέλη του για ρατσισμό ή νεοναζιστικές συμπάθειες από την ανάληψη της ηγεσίας του από την Μαρίν Λεπέν το 2011, με τον προηγούμενο ηγέτη του και πατέρα της σημερινής αρχηγού του, Ζαν Μαρί Λεπέν, να έχει καταδικαστεί για μείωση της σημασίας του Ολοκαυτώματος των εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Λεπέν έχει στρέψει την πολιτική της ατζέντα από τους άραβες μετανάστες στους ισλαμιστές, εμφανιζόμενη ως υπερασπίστρια του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και των δικαιωμάτων των γυναικών. Έχει απειλήσει ότι θα μηνύσει δημοσιογράφους οι οποίοι αποκαλούν το Εθνικό Μέτωπο «ακροδεξιό» για «συκοφαντική δυσφήμηση».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μαρίν Λεπέν ως τον πλέον ισχυρό αντίπαλο του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μπροστά από όλες τις ηγετικές φιγούρες της συντηρητικής «γκωλικής» Κεντροδεξιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης