Παρά τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας που ανέδειξαν πρώτο και πάλι τον πολιτικό Πέδρο Σάντσεθ, η νέα Βουλή δεν θα μπορέσει να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση. Οι χθεσινές εκλογές της Ισπανίας είναι οι τρίτες που διεξάγονται στη χώρα αυτήν τη χρονιά, φέρνοντας πολλές αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο, οι οποίες είχαν προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών. Από τη μία το ακροδεξιό Vox υπερδιπλασίασε τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και από την άλλη ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τη στήριξη άλλων κομμάτων για να κυβερνήσουν από κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά 52 έδρες εξασφάλισε το Vox»

Η κλιμάκωση της κρίσης στο εσωτερικό της Ισπανίας σε σχέση με την Καταλονία συσπείρωσε πολλούς ψηφοφόρους γύρω από το ακροδεξιό κόμμα Vox, όπως αναμενόταν από πολλούς πολιτικούς αναλυτές. Για αυτόν τον λόγο το κόμμα κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αποσπώντας συνολικά 52 έδρες. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο αρχηγός του κόμματος Σαντιάγκο Αμπασκάλ και οι οπαδοί του γιόρτασαν το αποτέλεσμα. «Κάναμε την πολιτική και πολιτιστική αλλαγή επειδή καταφέραμε τα ανοίξουμε όλη την απαγορευμένη πολιτική ατζέντα» είπε χθες το βράδυ ο Αμπασκάλ. «Είπαμε στην Αριστερά ότι η ιστορία δεν τελείωσε. Ότι δεν έχουν ηθικό πλεονέκτημα και ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας χωρίς να δεχόμαστε ύβρεις και χωρίς στιγματισμούς, όπως το κάνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Η πολιτική γραμμή του κόμματος βλέπει αρνητικά τη ροή μεταναστών από την Αφρική και δεν είναι τυχαίο που ένας από τους πρώτους που συνεχάρη τον Αμπασκάλ για τη νίκη του είναι ο πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Γεργκ Μόιτεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «El Pais», με τίτλο: «Η επανάληψη του εκλογικού αδιεξόδου περιπλέκει τον σχηματισμό κυβέρνησης»                                                                                          

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Σάντσεθ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τα επόμενα βήματά του πρέπει να είναι προσεκτικά έτσι ώστε να καταφέρει να επιτύχει μία γερή εκλογική συμμαχία για να μπορέσει να κυβερνήσει. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βρει καλούς συμμάχους, τότε δεν αποκλείεται να καταφύγει στις κάλπες, αν και ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτό θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό ο Σάντσεθ κατά τη χθεσινή του ομιλία ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τους ακροδεξιούς, να συνεργαστούν.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ένα άλλο σενάριο είναι εκείνο της κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή των κομμάτων της Αριστεράς ή και περιφερειακών κομμάτων από τη χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. «Το πρότζεκτ μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερή κυβέρνηση και να κάνουμε πολιτική για το καλό της πλειονότητας των Ισπανών…» είπε ο Σάντσεθ. «Για να το καταφέρουμε, θέλω να καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι γενναιόδωρα και υπεύθυνα για να ξεμπλοκαριστεί η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα συμμετάσχει με γενναιοδωρία και υπευθυνότητα για να ξεμπλοκάρει η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία» πρόσθεσε. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης