Σε νέο ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Ολάντ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016, 20:58
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Ολάντ
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, εξέλιξη που εκλαμβάνεται από πολιτικούς ως ακόμη μία ένδειξη των προκλήσεων που καλείται να ξεπεράσει ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Ολάντ μειώθηκε στο 16% (-2%), ενώ εκείνο του πρωθυπουργού του, του Μανουέλ Βαλς, στο 20% (-2%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos και του ραδιοφωνικού δικτύου Radio Classique την 2η και 3η Μαΐου.

Το ποσοστό του Ολάντ όταν εξελέγη στην προεδρία το 2012 ανερχόταν στο 58%.

Το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της δημοκρατίας της Γαλλίας, με σχεδόν τον έναν στους δύο (49%) να δηλώνει πως δεν έχει «καμιά απολύτως εμπιστοσύνη» στον Ολάντ.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς βρίσκεται εξάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο από την έλευσή του στο Ματινιόν, τον Απρίλιο του 2014.

Η νέα πτώση της δημοτικότητας των ηγετών της γαλλικής κυβέρνησης καταγράφεται παρά τις θετικές ειδήσεις στο οικονομικό μέτωπο οι οποίες δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες — τη μείωση του αριθμού των ανέργων, αλλά και την υψηλότερη του προσδοκώμενου ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, των επικρίσεων για την έλλειψη ηγεσίας από μέρους του και την στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών που έκανε στο πεδίο της ασφάλειας, ο Ολάντ επιδιώκει νέα θητεία στην προεδρία.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε έπειτα από μια πολυήμερη προσπάθεια του Ελιζέ να προβάλει το μήνυμα πως «τα πράγματα πάνε καλύτερα» στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν μοιάζουν να πείθονται. Μόλις ο ένας στους επτά θεωρεί πως το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων αναμένουν ότι θα έχει χειροτερέψει όταν θα ολοκληρώνεται η θητεία Ολάντ, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε την 28η και την 29η Απριλίου και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016, 21:01