O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη να επιτευχθεί ως τα τέλη του 2015 μια «φιλόδοξη» παγκόσμια συμφωνία με στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια απειλή που χαρακτήρισε «επείγουσα και εντεινόμενη».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το κλίμα στον ΟΗΕ όπου μετέχουν περίπου 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε την «ιδιαίτερη ευθύνη» των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποιες κι αν είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες θα επιχειρήσουμε να ανταποκριθούμε αυτήν την εβδομάδα, η τρομοκρατία, η αστάθεια, οι ανισότητες, οι ασθένειες, υπάρχει ένα θέμα που σηματοδοτεί το περίγραμμα αυτού του αιώνα με πιο εντυπωσιακό τρόπο από τα άλλα: πρόκειται για την επείγουσα και ολοένα και εντεινόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο Ομπάμα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «μεγαλύτερη φιλοδοξία».

Ζήτησε επιπλέον μια συμφωνία «φιλόδοξη», «παγκόσμια, καθώς όλες οι χώρες οφείλουν να εμπλακούν» και «ευέλικτη, καθώς διαφορετικές χώρες αντιμετωπίζουν διαφορετικές πραγματικότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν το πρώτο τρίμηνο του 2015 τους στόχους τους για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πέραν του 2020, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το 2020, για τη μείωση των αερίων κατά 17% σε σχέση με το επίπεδο του 2005.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης