Βαθιά κάτω από τους δρόμους της Ουάσινγκτον, κλειδωμένο πίσω από δύο σειρές θυρών ασφαλείας σ’ ένα θησαυροφυλάκιο, βρίσκεται ένας σπάνιος θησαυρός: τα άπαντα του Σαίξπηρ και μάλιστα η πρώτη έκδοση.

Η πρώτη δημοσιευμένη συλλογή όλων των έργων του Σαίξπηρ, το πρώτο «Folio» όπως λέγεται, συντάχθηκε το 1623 από τους φίλους του κλασικού Άγγλου ποιητή. Σήμερα, υπάρχουν μόνο 233 από τα περίπου 750 πρωτότυπα. Η βιβλιοθήκη «Folger Shakespeare Library» στην Ουάσινγκτον έχει στην κατοχή της 82 από τα πρώτα «Folios», τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, και συνήθως κρατά τα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας κλειδωμένα για να μην κλαπούν ή καταστραφούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τιμήν της 400ης επετείου του θανάτου του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα, όμως η βιβλιοθήκη θα στείλει μερικά από τα πρώτα αντίτυπα σε περιοδεία. Η Folger ανακοίνωσε ότι αντίγραφα του πρώτου «Folio» θα επισκεφτούν και τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ως μέρος των εορτασμών και της έκθεσης με τίτλο «Το Πρώτο Folio! Το βιβλίο που μας έδωσε ο Σαίξπηρ».

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ενώ θα δουν ένα πρωτότυπο αντίγραφο του πρώτου «Folio» του Σαίξπηρ το οποίο θα έχει ανοιχτεί και θα δείχνει το φημισμένο απόσπασμα του Άμλετ «να ζει κανείς ή να μην ζει».

Το πρώτο «Folio» δεν ήταν μόνο η πρώτη δημοσιευμένη συλλογή των έργων του Σαίξπηρ, αλλά και η αφορμή να έρθει το ευρύ κοινό σε επαφή με πολλά αδημοσίευτα μέχρι τότε έργα του, όπως «η Δωδέκατη Νύχτα», «ο Ιούλιος Καίσαρας» και «Μάκβεθ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Mentalfloss

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης