Στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου και σε περίπου το ένα τρίτο από αυτές οι γυναίκες στερούνται του δικαιώματος στην άμβλωση, καταγγέλλει το νέο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, «Ο.Η.Ε. Γυναίκες» στην πρώτη έκθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες παγκοσμίως, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 127 χώρες δεν τιμωρούν τον βιασμό εντός του γάμου, 61 χώρες στερούν από τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ παρατηρείται μια διαφορά από 10% έως 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με τους μισθούς των ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Ο.Η.Ε. Γυναίκες» είναι ένα νέο όργανο του Ο.Η.Ε. που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2011, το οποίο συγκεντρώνει τις δραστηριότητες μικρότερων οργάνων του διεθνούς οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο, που υπάρχουν ήδη. Πρόεδρος του νέου αυτού οργάνου είναι η πρώην πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ.

«Παρά τις μεγάλες προόδους σε ό,τι αφορά στους νόμους, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στη ζωή τους από την πλευρά των συντρόφων τους» υπογραμμίζει η πρώτη ετήσια έκθεση του «Ο.Η.Ε. Γυναίκες».

Το νέο όργανο του Ο.Η.Ε. διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι «περίπου 600 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο», υπενθυμίζει ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως πολεμικό όπλο.

«Η σεξουαλική βία ασκείται σε πληθυσμούς για να μεταδοθεί σκόπιμα ο ιός του AIDS, με στόχο την πρόκληση μόλυνσης, την εκτόπιση πληθυσμών και τον εκφοβισμό ολόκληρων κοινοτήτων» αναφέρει η έκθεση.

«Στον νόμο για την ισότητα των δύο φύλων βασίζεται η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη. Χωρίς μια σταθερή νομική βάση, θα καταρρεύσουν οι απόπειρες να καταστούν τα δικαστήρια περισσότερο προσβάσιμα στις γυναίκες και η αστυνομία λιγότερο εχθρική απέναντι σ’ αυτές που καταγγέλλουν σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος τους» εκτιμά η έκθεση.

Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης