Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Eulex για το εμπόριο οργάνων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 14:09
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Eulex για το εμπόριο οργάνων
Η ειδική ομάδα της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), που ερευνά την υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον, Ζοάο Σούζα.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε αποφασισμένοι να τη φέρουμε σε πέρας» δήλωσε ο κ. Σούζα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη νωρίς να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα».

Ο κ. Σούζα αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές» της Πρίστινας ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και πως θα ακολουθήσει η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ορισμένων από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

«Δεν σχολιάζουμε αβάσιμες φήμες και εικασίες» είπε ο εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας της Eulex, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή της έρευνας είχε τονιστεί ότι θα είναι σύνθετη και ότι θα διαρκέσει τρία έως τέσσερα χρόνια.

Η ειδική ομάδα της Eulex άρχισε να ερευνά τον Σεπτέμβριο του 2011 τους ισχυρισμούς του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για συστηματικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων μετά την ένοπλη σύγκρουση στο Κόσοβο το 1999 και το 2000.

Ο κ. Μάρτι σε έκθεσή του κατηγόρησε πρώην διοικητές του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», συμπεριλαμβανομένου του νυν πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι για απαγωγές και δολοφονίες άμαχων Σέρβων, Ρομά και Αλβανών.

Ο Ντικ Μάρτι ανέφερε ότι οι απαχθέντες οδηγούνταν στην Αλβανία, όπου σε αυτοσχέδιες κλινικές, όπως το «Κίτρινο Σπίτι», τους αφαιρούσαν τα ζωτικά όργανα, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν στη μαύρη αγορά.

Η Eulex, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι, συγκρότησε ομάδα με επικεφαλής τον εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Περισσότεροι από 600 άμαχοι, το 50% εκ των οποίων Σέρβοι, απήχθησαν μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κόσοβο, τον Ιούνιο του 1999 και θεωρούνται μέχρι σήμερα αγνοούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 14:09