Έχοντας θέσει τον δεύτερο δορυφόρο του σε τροχιά, μαζί με άλλα παγκόσμια μεγάλα έργα, το παραδοσιακό Βόρειο-αφρικανικό βασίλειο, το Μαρόκο, έχει ξεπεράσει πια το τεχνολογικό χάσμα και γίνεται μια από τις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη σύγχρονη καινοτομία.

Ο δορυφόρος που εκτοξεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες πήρε το όνομά του από τον ίδιο τον βασιλιά, ο οποίος από την ενθρόνισή του, το 1999, ενέπνευσε ένα όραμα σταδιακής μετάλλαξης, πιέζοντας το βασίλειό του να αγκαλιάσει τον νεωτερισμό, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές παραδόσεις και αξίες χιλίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος σύγχρονος δορυφόρος τέθηκε σε τροχιάΟ δορυφόρος, ο οποίος είναι ο δεύτερος που θέτει σε τροχιά η χώρα, ονομάστηκε “Mohammed VI-B” και εντάχθηκε στον δορυφόρο “Mohammed VI-A” που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Και οι δύο είναι σχεδιασμένοι για χαρτογράφηση,επιτόπια έρευνα, περιφερειακή ανάπτυξη, αγροτική παρακολούθηση, πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση αλλαγών στο περιβάλλον, καθώς και για την επιτήρηση των συνόρων και των ακτών.

Στην πραγματικότητα, το Μαρόκο έχει το δικό του χωροταξικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2013. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που διαρκεί πάνω από 5 χρόνια, έχει ανατεθεί σε μια κοινοπραξία που αποτελείται από το Thales Alenia Space ως κύριο ανάδοχο του συστήματος και την Airbus ως co-prime. Με αυτόν τον δεύτερο δορυφόρο, το βασίλειο θα γίνει η τρίτη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που θα διαθέτει τις τεχνολογίες αυτές, μετά την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική, αλλά η πρώτη στην ηπειρωτική Ευρώπη που αναπτύσσει δίδυμους δορυφόρους.

Ο Βασιλιάς του Μαρόκου μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας στα εγκαίνια του ταχύτερου τρένου της Αφρικής Πριν από λίγες ημέρες, το Μαρόκο εγκαινίασε επίσης το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας, το οποίο συνδέει την Αφρική με την Tangier και την Καζαμπλάνκα, τις δύο κύριες βιομηχανικές πόλεις της χώρας. Την τελετή παρακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μαρόκο φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο χώρο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, που βρίσκεται κοντά στη γνωστή και όμορφη πόλη Ouarzazate, που ονομάζεται Χόλιγουντ της Αφρικής, καθώς γνωστές ταινίες γυρίστηκαν εκεί. Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας που ονομάζεται “nour” αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που αποσκοπεί στη φιλόδοξη δέσμευση του Μαρόκου να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χάρη σε αυτό το έργο, η Ευρώπη θα διαθέτει επίσης καθαρή και αποδοτική ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

Ο μεγαλύτερος χώρος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, βρίσκεται στο Μαρόκο Όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις, η χώρα είναι όλο και περισσότερο ελκυστική για τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες χάρη στην παγκόσμιας κλάσης υποδομή της, τις ισχυρές και σταθερές μακροοικονομικές της επιδόσεις, καθώς επίσης και το εργατικό δυναμικό της. Το Ραμπάτ έχει πράγματι θεσπίσει ένα ολόκληρο σχέδιο προσαρμογής του εκπαιδευτικού του συστήματος στην αγορά και στους υποσχόμενους τομείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροδιαστημικές βιομηχανίες. Όσον αφορά στην κοινωνική πρόοδο, ο βασιλιάς ξεκίνησε το 2005 την Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού ελλείμματος των αστικών παραγκουπόλεων και των αγροτικών κοινοτήτων που το χρειάζονται περισσότερο, ενθαρρύνοντας τις δραστηριότητες δημιουργίας εισοδήματος, ανταποκρινόμενος στις βασικές ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης