Έξι χρόνια μετά την πτώση του Saddam Hussein, 750.000 Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναλάβουν την ασφάλεια των πόλεων της χώρας, ύστερα και από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ασφάλεια, που υπογράφηκε το Νοέμβριο μεταξύ Βαγδάτης και Washington, οι 130.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα ανασυγκροτηθούν στις βάσεις εκτός των πόλεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, 500.000 Ιρακινοί αστυνομικοί και 250.000 στρατιώτες -μια δύναμη που συγκροτήθηκε μετά το χάος που επήλθε στη χώρα από την αμερικανική εισβολή το 2003- αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο των αμερικανικών βάσεων και των οδοφραγμάτων.

Αρκετούς μήνες τώρα οι Ιρακινοί προετοιμάζονται για την μετά την 30η Ιουνίου περίοδο.

«Δεν πρόκειται να εξαπολύουμε μεγάλες εκστρατείες για την ασφάλεια, οι οποίες πλήττουν τους πολίτες, αλλά επιχειρήσεις ταχείας δράσης και ακριβείας για την πάταξη των εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο εκπρόσωπος και διευθυντής των επιχειρήσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταβίβαση της εξουσίας αναμένεται να επιτευχθεί σε τρία στάδια: ο Αμερικανικός Στρατός θα παραδώσει την ευθύνη της ασφάλειας στον Ιρακινό Στρατό, κατόπιν ο στρατός και η αστυνομία του Ιράκ θα έχουν από κοινού την ευθύνη, η οποία στο τέλος θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στην Ιρακινή Αστυνομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης