Τον Μάρτιο του 2012, ο νέος CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταπολεμήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα προϊόντα της εταιρείας του, υποσχόμενος ότι θα λάβει μέτρα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Όπως φαίνεται όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη…

Η ιστορία, πάντως, έχει διδάξει πως ο δρόμος που οδηγεί στα μεγάλα επιτεύγματα -ειδικά στον καπιταλισμό- είναι στρωμένος με ορδές… «θυμάτων». Πρόκειται για μια τετριμμένη διαπίστωση, η οποία, όμως, αποκτά άλλη βαρύτητα όταν έρχονται στην επιφάνεια οι πραγματικές διαστάσεις της. Στην προκειμένη, το πρόβλημα αφορά στο απάνθρωπο ωράριο εργασίας των εργαζομένων στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της πολυεθνικής εταιρείας Foxconn στην Ταϊβάν, όπου κατασκευάζεται και συναρμολογείται το νέο iPhone της Apple.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος από τη Σανγκάη αποκάλυψε τις δραματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια της κινεζικής εταιρείας: ατελείωτες ώρες δουλειάς, δίχως διάλειμμα, και εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί που μετά βίας φτάνουν τα 150 ευρώ τον μήνα. «Το αφεντικό μας απαιτεί μονάχα υπακοή. Είμαστε σαν μηχανές. Το μόνο που θέλει το εργοστάσιο είναι να μας ελέγχει. Υπάρχει και το γνωστό σλόγκαν της Foxconn: έξω από το εργαστήριο δεν υπάρχει υψηλή τεχνολογία, παρά μόνο υπακοή και πειθαρχία» δηλώνει ένας εργαζόμενος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.

Το σλόγκαν κρέμεται στον τοίχο σαν ένα είδος εταιρικής κουλτούρας: «τα αφεντικά όλο λένε ότι μόνο με την υπακοή θα κερδίσουμε χρήματα. Ακόμη και στους νεόφερτους εργάτες λένε να κάνουν ό,τι τους λέει ο υπεύθυνος βάρδιας και να μη φέρουν καμία αντίσταση. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Για παράδειγμα, δεν έχουμε συμφωνήσει για το πότε θα κάνουμε διάλειμμα. Διάλειμμα κάνουμε μόνο όταν μας το επιτρέψει ο επιβλέπων μας».

Παρ’ όλα αυτά, η Foxconn δεν ανησυχεί καθόλου μήπως ξεσηκωθούν οι εργάτες και την εκθέσουν δημοσίως. Απεναντίας, απολαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης, για τον απλό λόγο ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας, πληρώνοντας υψηλούς φόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, ο CΕΟ της Foxconn, Τέρι Γκου, το έχει δηλώσει δημόσια: «Αν οι συνθήκες εργασίας στην εταιρεία μου ήταν προβληματικές, η Foxconn δεν θα είχε καταφέρει να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα στην κινεζική αγορά». Μια δήλωση που δείχνει ότι μάλλον αντιλαμβάνεται με πολύ περίεργο τρόπο τις έννοιες «συνθήκες εργασίας» και «προβληματική».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης