Σε τροχιά πολιτικής κρίσης η Σερβία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014, 13:57
Σε τροχιά πολιτικής κρίσης η Σερβία
Σε πρόωρες εκλογές φαίνεται πως οδηγείται η Σερβία.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι στην αυριανή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός του θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Είναι καιρός να δώσουμε λογαριασμό στον λαό για την πολιτική που ακολουθήσαμε και να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής» δήλωσε ο Βούτσιτς μιλώντας στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού εδώ και καιρό πολλά στελέχη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θεωρώντας παράλογο το γεγονός να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς και όχι ο Βούτσιτς, που είναι πρόεδρος του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη, όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τελευταία δίνουν ισχυρή πλειοψηφία στο κόμμα του Βούτσιτς, που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα επίπεδα της αυτοδυναμίας, κάτι που είναι δύσκολο στη Σερβία, δεδομένου ότι ισχύει η απλή αναλογική.

Των δηλώσεων Βούτσιτς για πρόωρες εκλογές προηγήθηκε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Αλεξάνταρ Ραντούλοβιτς, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι υπονομεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ραντούλοβιτς είχε τοποθετηθεί, ως τεχνοκράτης, από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να προωθήσει μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Οι προτάσεις, ωστόσο, του Ραντούλοβιτς χαρακτηρίστηκαν αντεργατικές από τα συνδικάτα, αφού προτείνονταν το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τα μέτρα που πρότεινε ο Ραντούλοβιτς προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και χθες πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι οι μαζικότερες διαδηλώσεις εργαζομένων που έγιναν ποτέ στη Σερβία.

Επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς απέρριψαν τις προτάσεις του Ραντούλοβιτς εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού του κράτους και σε μεγάλη κοινωνική κρίση.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014, 15:40