Η ιαπωνική οικονομία παρουσίασε σημεία κάμψης για δεύτερο συνεχές τέταρτο της χρονιάς. Κάτι που σημαίνει ότι πάσχει από «τεχνική ύφεση» η τρίτη οικονομία στον κόσμο.

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν σε ετήσια προβολή πέφτει κατά 1,6% από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο ενώ όλες οι προβλέψεις υπολόγιζαν άνοδο 2,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε, αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να του ανανεωθεί η εντολή, ώστε να εφαρμόσει σχέδιο αύξησης της φορολογίας πωλήσεων στο 10% το 2015.

Τον Απρίλιο η φορολογία αυτή είχε αυξηθεί από 5 στο 8% και είχε ενταχθεί στην προσπάθεια να διασωθεί το περιβόητο οικονομικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει ο Άμπε το 2013 και είχε αποκληθεί «Abenomics».

Πράγματι, στα μέσα του 2013 η ιαπωνική οικονομία είχε κατορθώσει να ανακάμψει από το πλήγμα που είχε προκαλέσει ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η αύξηση στην φορολογία, για πρώτη φορά μετά είκοσι χρόνια, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι Ιάπωνες σταμάτησαν να δαπανούν, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και αυξήθηκαν οι πιέσεις στο γ εν παρά την πτώση της τιμής του.

Η πτώση της τιμής του γεν συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών της Ιαπωνίας, αλλά αντί να αυξήσουν ταυτόχρονα τους μισθούς, οι επιχειρήσεις κατακράτησαν όλα τα κέρδη τους. Επίσης η φορολόγηση έγινε πιο υψηλή και έτσι οι καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν…

Η μείωση αυτού του τετραμήνου ήταν 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Άμπε αναμένεται να λάβει «σοβαρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει την σοβαρή οικονομική κατάσταση».

Οι δημοσκοπήσεις, παρόλο που δείχνουν ότι έχει μειωθεί η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, από το 2012 οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ωστόσο δείχνουν ότι θα είναι ο νικητής και πάλι στις εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης