Σενεγάλη: Εορταστική ατμόσφαιρα στα εγκαίνια μνημείου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 22:36
Σενεγάλη: Εορταστική ατμόσφαιρα στα εγκαίνια μνημείου
Δεκαεννέα αρχηγοί κρατών της Αφρικής, περισσότερο από το ένα τρίτο των ηγετών της ηπείρου, ήταν παρόντες σήμερα στη Ντακάρ της Σενεγάλης για τα εγκαίνια ενός αμφιλεγόμενου μνημείου, που κατασκευάστηκε από Βορειοκορεάτες και είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

Τα εγκαίνια του μνημείου είναι μέρος του εορτασμού των 50 χρόνων ανεξαρτησίας της Δυτικής Αφρικής, που ήταν γαλλική αποικία.

Το κόστος του μνημείου, που δεσπόζει στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, όμως η ιδέα ότι το ένα τρίτο των εσόδων θα πάει στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλαγέ Γουέιντ, ως πνευματικά δικαιώματα καθότι ήταν ο εμπνευστής του μνημείου, έχει επικριθεί έντονα.

Οι υποστηρικτές του μνημείου όμως δηλώνουν ότι πρόκειται για το σύμβολο μίας αναδυόμενης Αφρικής στον παγκόσμιο χάρτη, με μια οικονομία σε πλήρη ανάπτυξη παρά την ενδημική φτώχεια.

Αυτό το μνημείο ύψους 52 μέτρων δείχνει «μια Αφρική που βγαίνει από τα βάθη της γης και αφήνει πίσω της τον σκοταδισμό για να προχωρήσει προς το φως» και συγκρίνεται από τους οργανωτές με τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 22:36