Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ απέπεμψε την Αμινάτα Τουρέ, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός επί δέκα μήνες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δεν διευκρινίζει τους λόγους της απόφασης αυτής, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ήττα της Τουρέ στις δημοτικές εκλογές στο Ντακάρ.

«Η Αμινάτα Τουρέ παύθηκε από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σενεγάλης» αναφέρει διάταγμα που υπογράφει ο πρόεδρος Σαλ, χωρίς να διευκρινίζει την τύχη των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή της προεδρίας δήλωσε ότι «η παύση της πρωθυπουργού από τα καθήκοντά της σημαίνει τη διάλυση της κυβέρνησης».

«Ο πρόεδρος έπαυσε από τα καθήκοντά της την πρωθυπουργό» και «με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά ευχαριστεί την Αμινάτα Τουρέ για την αφοσίωσή της στην αποστολή του και τη συγχαίρει για το έργο που επιτελέστηκε για ένα νέο μέλλον για τον λαό της Σενεγάλης» σημειώνει η ανακοίνωση της προεδρίας.
Επίσης, ο πρόεδρος Σαλ «ευχαρίστησε όλα τα μέλη της κυβέρνησης για το έργο τους στα χαρτοφυλάκια που τους είχαν ανατεθεί».

Η 51 ετών Τουρέ, επικεφαλής της Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (APR, το κόμμα του προέδρου Μακί Σαλ), διορίστηκε πρωθυπουργός την 1η Σεπτεμβρίου 2013 αντικαθιστώντας τον Αμπντούλ Μπαγιέ, του οποίου ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση αποφασίζεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 29ης Ιουνίου.

Στην πρωτεύουσα, το ψηφοδέλτιο επικεφαλής του οποίου ήταν η Τουρέ ηττήθηκε από τον συνασπισμό υπό τον απερχόμενο δήμαρχο του Ντακάρ Χαλίφα Σαλ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Μετά την ήττα της από τον Χαλίφα Σαλ, η Τουρέ έγινε στόχος έντονης κριτικής» μετέδωσε ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός της Σενεγάλης RTS.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το APR έχασε την υποστήριξή του στις μεγάλες πόλεις όπως το Ντακάρ και πολλοί υπουργοί ηττήθηκαν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός BBY φέρεται να κερδίζει τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας.

H δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική συνέβαλε στα χαμηλά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με ανταποκριτές.

Η Σενεγάλη θεωρείται φάρος της δημοκρατίας στη Δυτική Αφρική και παραμένει η μόνη χώρα της περιοχής στην οποία ουδέποτε εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης