Σεούλ και Ουάσινγκτον επανέλαβαν σήμερα τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν «την ειρήνη που κερδήθηκε με δυσκολία» στη διχασμένη κορεατική χερσόνησο με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την έναρξη του Πολέμου της Κορέας.

Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις εισέβαλαν στον νότο στις 25 Ιουνίου του 1950 και τότε ξεκίνησε μια αιματηρή σύγκρουση που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρία χρόνια αργότερα κηρύχθηκε ανακωχή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, όμως οι δύο πλευρές δεν υπέγραψαν ποτέ ειρηνευτική συνθήκη, κάτι που σημαίνει ότι τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο.

«Σαν σήμερα το 1950 γεννήθηκε από ανάγκη η στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Κορέας, προτού αυτή ενισχυθεί από το αίμα» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Ζέονγκ Κιεόνγκ-ντου.

Οι δύο χώρες απέτισαν φόρο τιμής «στις θυσίες, το θάρρος και την κληρονομιά όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία» της Νότιας Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιονγκγιάνγκ

Ο απολογισμός του πολέμου αυτού διχάζει. Το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας κάνει λόγο για 520.000 Βορειοκορεάτες νεκρούς, καθώς και 137.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και 37.000 Αμερικανούς.

Η Πιονγκγιάνγκ παρουσιάζει όμως μια ριζικά αντίθετη εκδοχή του πολέμου, ο οποίος στη Βόρεια Κορέα αποκαλείται «ο πόλεμος για την απελευθέρωση της πατρίδας», λέγοντας ότι δέχθηκε επίθεση από τη Νότια Κορέα.

Η νοτιοκορεατική εφημερίδα Rodong Sinmun δημοσίευσε σήμερα δέκα άρθρα αφιερωμένα στον πόλεμο αυτό, ανάμεσά τους και το κεντρικό στο οποίο καταγγέλλουν ότι οι ΗΠΑ «έκαναν όλη τη χώρα στάχτη».

«Η εκεχειρία δεν είναι ειρήνη» αναφέρει το άρθρο. «Ο εχθρός περιμένει ότι θα ξεχάσουμε την 25η Ιουνίου και ότι θα ρίξουμε τις αντιστάσεις μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης