Οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό στη Σερβία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης, εμβολιάστηκαν συνολικά 398.804 πολίτες. Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, η Σερβία είναι δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Βρετανία, σε αριθμό εμβολιασθέντων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Η Σερβία μέχρι σήμερα παρέλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του κινέζικου εμβολίου Sinopharm, περίπου εκατό χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech και 2.400 δόσεις του ρωσικού Sputnik-V. Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς ανήγγειλε την άφιξη αύριο Παρασκευή 40.000 δόσεων του Sputnik-V και τη Δευτέρα 9.800 δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Πολύ σύντομα αναμένεται και μία ακόμη μεγάλη παρτίδα, ενός εκατομμυρίου δόσεων, του κινέζικού Sinopharm. Η Σερβία συνολικά έχει παραγγείλει και προπληρώσει περίπου οχτώ εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων. Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να φτάσει στη Σερβία επιτροπή του ρωσικού ινστιτούτου Gamaleja για να εξετάσει αν πληρούνται οι τεχνολογικές προϋποθέσεις για την παραγωγή στο ινστιτούτο ‘Torlak’ στο Βελιγράδι, του εμβολίου Sputnik-V.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1592 κρούσματα κορvνοϊού, ενώ απεβίωσαν 21 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 4.206 ασθενείς εκ των οποίων οι 162 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 390.637 άνθρωποι και 3.965 απεβίωσαν από επιπλοκές του κορωνοϊού. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 1,01%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης