Σερβία: Αρνείται να παραδοθεί στη Χάγη ο Σέσελι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 18:33
Σερβία: Αρνείται να παραδοθεί στη Χάγη ο Σέσελι
Την πρόθεση του να μην επιστρέψει οικειοθελώς στις φυλακές της Χάγης έκανε γνωστή ο αρχηγός του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον Κροατών και Μουσουλμάνων, στη Βοϊβοντίνα και την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1991-1993.

Σχολιάζοντας την απόφαση του συμβουλίου εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), με τη οποία δίδεται εντολή για την επιστροφή του στις φυλακές, έως τις 26 Μαΐου, ο κ. Σέσελι είπε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει με τη θέληση του. «Ζήτησαν από την κυβέρνηση της Σερβίας να με παραδώσει μέχρι τις 26 Μαΐου, εγώ ακόμη δεν έλαβα κάποιο έγγραφο. Πάντως, οικειοθελώς δεν πρόκειται να παραδοθώ, αλλά ούτε θα κρύβομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 2003, ο κ. Σέσελι, είχε παραδοθεί οικειοθελώς στο ICTY, αμέσως μετά την απαγγελία των σε βάρος του κατηγοριών. Η δίκη του ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2012, ωστόσο ακόμη δεν εκδόθηκε απόφαση αφού ύστερα από αίτημα του ιδίου, εξαιρέθηκε ένας δικαστής και απαιτείται χρόνος για να μελετήσει ο αντικαταστάτης του τη δικογραφία. Τον Νοέμβριο του 2014 αποφυλακίστηκε προσωρινά για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου που έκανε μετάσταση στο ήπαρ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 18:33