Σερβία: Δύο εκ των τεσσάρων βουλευτών διέκοψαν την απεργία πείνας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 13:18
Σερβία: Δύο εκ των τεσσάρων βουλευτών διέκοψαν την απεργία πείνας

Από τους τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης που ξεκίνησαν απεργία πείνας προχθές έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου, σήμερα έμειναν δύο που συνεχίζουν την απεργία. Χθες το μεσημέρι διέκοψε την απεργία πείνας ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιλάντιν Σέβαρλιτς, ο οποίος είχε ξεκινήσει πρώτος να απεργεί ζητώντας να εκδοθεί ψήφισμα από το κοινοβούλιο για την πλήρη εφαρμογή της διακήρυξης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 1999, που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κόσοβο.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι διακόπτει την απεργία διότι το αίτημα του απαξιώθηκε με την έναρξη απεργίας πείνας από άλλους βουλευτές για κομματικούς λόγους. Λίγες ώρες αργότερα διέκοψε την απεργία πείνας και η βουλευτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Σάντρα Μπόζιτς, ανταποκρινόμενη, όπως ανέφερε, στο αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας και αρχηγού του κόμματός της Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο έτερος βουλευτής του SNS Αλεξάνταρ Μαρτίνοβιτς συνεχίζει την απεργία μέχρι να ικανοποιηθεί, όπως δήλωσε, το αίτημά του να παρέμβει εισαγγελέας για το επεισόδιο προπηλακισμού, την περασμένη Παρασκευή, κυβερνητικού βουλευτή από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συνεχίζει επίσης να απεργεί και ο αρχηγός του κινήματος «Dveri» Μπόσκο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ζητάει να αναβληθούν για έξι μήνες οι βουλευτικές εκλογές, που κηρύχθηκαν για τις 21 Ιουνίου, μέχρι να δημιουργηθούν δημοκρατικές συνθήκες για τη διεξαγωγή τους.

Χθες το απόγευμα μπροστά από το κτήριο της βουλής έφτασαν οργανωμένα με λεωφορεία μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος που επευφημούσαν τους κυβερνητικούς βουλευτές και αποδοκίμαζαν τον Μπόσκο Ομπράντοβιτς. Την ίδια στιγμή στον ίδιο χώρο συγκεντρώθηκαν περίπου εκατό υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και η αστυνομία παρατάχθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες για να μην προκληθούν επεισόδια. Οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος αποχώρησαν, οργανωμένα όπως και έφτασαν, μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος, αφού τους ευχαρίστησε, ζήτησε να μην πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί κλίμα ηρεμίας κατά την προεκλογική περίοδο και να μην πραγματοποιηθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αναφερόμενος στο αίτημα του Ομπράντοβιτς για αναβολή των εκλογών δήλωσε ότι δεν ενδίδει σε εκβιασμούς.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 13:29