Η έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Σερβία σε συνδυασμό με τη μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για εμβολιασμό προκαλούν ανησυχία στους επιδημιολόγους και προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 4.590 νέα κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν 21 ασθενείς από επιπλοκές της νόσου. Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό γεμίζουν, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται πλέον στους 212.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός ‘Άνα Μπρνάμπιτς, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τη λήψη νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων μόνο για το Σαββατοκύριακο χωρίς να αναφερθεί σε ενδεχόμενο lockdown για μεγαλύτερη περίοδο. Η κυβέρνηση, εδώ και δύο εβδομάδες, συστηματικά απορρίπτει όλες τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων για την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Η Άνα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη αρχίζει στη χώρα εκστρατεία με διαφημιστικά σποτ και αφίσες ώστε να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους. Η ίδια δηλώνει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιεύουν σερβικά ΜΜΕ δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα όπου κατατίθενται οι αιτήσεις για εμβολιασμό έμειναν λιγότεροι από 200.000 αιτούντες που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ έχει μειωθεί αισθητά η επισκεψιμότητα και η κατάθεση νέων αιτήσεων. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που αποφάσισε η κυβέρνηση να προχωρήσει στον εμβολιασμό όλων όσοι εμφανιστούν στα εμβολιαστικά κέντρα ανεξαρτήτως εάν έχουν καταθέσει ή όχι την σχετική αίτηση. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο λειτουργίας κινητών μονάδων εμβολιασμού που θα επισκέπτονται δυσπρόσιτα χωριά σε ορεινούς οικισμούς. Οι επιδημιολόγοι πάντως “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” και δεν είναι λίγοι αυτοί που προτρέπουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα ισχύει για την είσοδο στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης όπως και στα τουριστικά κέντρα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Σερβία μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί ενώ περισσότεροι από 650.000 πολίτες έλαβαν και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Στη Σερβία χορηγούνται τα εμβόλια των Pfizer-Biontech, το ρωσικό Sputnik-V, το κινέζικο Sinopharm και το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσει και το εμβόλιο της Moderna. Οι Αρχές δηλώνουν ότι υπάρχει επάρκεια όλων των εμβολίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης