Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο κ. Τάντιτς, στο περιθώριο της διήμερης υπουργικής Συνόδου της ΕΕ, συναντήθηκε με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον και εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι οι υπουργοί Εξωτρικών της ΕΕ σήμερα θα εγκρίνουν για τη Σερβία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ένωση χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. ‘Αστον, σε σύντομη δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνομιλία με τον κ. Τάντιτς, εξήρε το όραμά του, την προσήλωσή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και την πρόοδο της Σερβίας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπενθύμισε ότι την Παρασκευή επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας, για την οποία είπε ότι αποτελεί «νέο σημείο καμπής στις προσπάθειες προόδου».

Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η Σερβία διένυσε μακρύ δρόμο από το 2000, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα προβλήματα που ξεπεράστηκαν κατά την περίοδο αυτή και είπε ότι αναμένει θετική απόφαση από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά η Σερβία το αξίζει.

Ευχαρίστησε την κ. ‘Αστον για την αναγνώριση προς το πρόσωπό του και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται μόνο για μένα ή για την ομάδα μου, πρόκειται για το όφελος των πολιτών της Σερβίας».

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας όσον αφορά την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου και την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κόσοβου-Σερβίας.

«Είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τη δημιουργία καλύτερων όρων για όλους, για τους απλούς ανθρώπους» υπογράμμισε.

«Η περιοχή υπέφερε πολύ τη δεκαετία του 1990 και εργαζόμαστε όσο μπορούμε για να επιτύχουμε ειρηνικές λύσεις για τα προβλήματα που μας πλήττουν, κυρίως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, στρατηγικός στόχος της χώρας μου είναι να γίνει μέλος της ΕΕ.

Εμείς μοιραζόμαστε τις αξίες και τις απόψεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα παραμείνουμε στην πορεία αυτή» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης