Έτοιμος να αναλάβει την πρωθυπουργία εμφανίζεται ο Boric Tadic. Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον ηγέτη του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Tomislav Nikolic, ωστόσο το κόμμα του αναμένεται να παραμείνει στην κυβέρνηση σχηματίζοντας συμμαχία με το τρίτο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εάν τελικά κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο Boric Tadic είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει πιέσεις για την ένταξή της χώρας στην Ε.Ε., την ίδια στιγμή που ο νέος πρόεδρος της βαλκανικής χώρας έχει ξεκαθαρίσει πως προτιμάει να θυσιάσει αυτή την ευρωπαϊκή πορεία για χάρη του ζητήματος που αφορά στην αναγνώριση του Κοσσόβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν με ρωτάτε αν και κατά πόσον είμαι έτοιμος να αναλάβω τον ρόλο του πρωθυπουργού, η απάντηση είναι «ναι», υπό τον όρο ότι ο συνασπισμός αποδέχεται τους στόχους, τις αρχές και το σχέδιο βάσει του οποίου θα εργαστώ», σημείωσε σε δημοσιογράφους ύστερα από μια τρίωρη συνάντηση με την ηγεσία των Δημοκρατών.

Η ήττα του Boric Tadic, την περασμένη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ερμηνεύτηκε ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας των Σέρβων ψηφοφόρων για τα προβλήματα της οικονομίας και τον υψηλό δείκτη ανεργίας (24%).

Βάσει του σερβικού Συντάγματος ο πρωθυπουργός είναι ισχυρότερος από τον πρόεδρο, που δεν μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση νόμων αλλά απλώς να αναπέμψει νομοσχέδια στη Βουλή. Η νίκη του Tomislav Nikolic προκάλεσε τεράστια έκπληξη στη Δύση, με τις αγορές να ασκούν έντονες πιέσεις στο δηνάριο, οδηγώντας το σε νέο ιστορικό χαμηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ανυποχώρητος στο θέμα του Κοσσόβου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαΐου 2012, 04:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης