Με πολύ μεγάλη διαφορά επικράτησε στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εδραιώνοντας έτσι την κυριαρχία του στη χώρα, καθώς ακολουθεί μια πολιτική ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Ο 47χρονος Βούτσιτς απέφυγε τον δεύτερο γύρο έχοντας εξασφαλίσει περίπου το 55% των ψήφων. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πρώην υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σάσα Γιάνκοβιτς, ακολούθησε με μεγάλη διαφορά, περίπου 16%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων CRTA και Ipsos.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βούτσιτς θα αναλάβει τον κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο της προεδρίας στα τέλη Μαΐου, αλλά αναμένεται να διατηρήσει εκ των πραγμάτων την ισχύ του μέσω του ελέγχου του κυβερνώντος σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή ρόλου του δεν θα αλλάξει τη γεωπολιτική ισορροπία της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο Βούτσιτς επιζητεί να συμμετάσχει η χώρα του, και της Ρωσίας, με την οποία οι Σέρβοι μοιράζονται τον ορθόδοξο Χριστιανισμό και τη σλαβική καταγωγή.

Ευχαριστώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τους οποίους συνάντησε κατά την προεκλογική του καμπάνια, ο νέος πρόεδρος μιλώντας σε ακροατήριο ψηφοφόρων του τόνισε: «Για μένα είναι σημαντικό ότι αυτές οι εκλογές έδειξαν πως μια μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων συμφωνεί με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας μας, ενώ διατηρούμε στενές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης