Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. αποτελούμενη από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρελι, τον εισηγητή στο Ε.Κ. για την Σερβία Βλάντιμιρ Μπίλτσικ και την ευρωβουλευτή Τάνια Φέγιον, που επισκέπτεται το Βελιγράδι κάλεσε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να μην μποϋκοτάρει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη.

«Η συμμετοχή όλων των κομμάτων στην πολιτική ζωή είναι αναγκαία για την Σερβία και τον σερβικό λαό διότι έτσι μόνον λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία. Καλώ την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές και να επιστρέψει στο κοινοβούλιο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Όλιβερ Βάρελι μετά την συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς και εκπροσώπους κομμάτων που συμμετέχουν στις εργασίες του κοινοβουλίου. Ο εισηγητής του Ε.Κ. για την Σερβία Βλάντιμιρ Μπίλτσικ στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι στις συναντήσεις αυτές τέθηκε το θέμα της ισότιμης προβολής όλων των κομμάτων από τα δημόσια ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευρωβουλευτής Τάνια Φέγιον αναφέρθηκε στις αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση μειώνοντας το όριο για την είσοδο στην βουλή από το 5% που είναι σήμερα στο 3%. Η Τάνια Φέγιον τόνισε ότι οι όροι διεξαγωγής των εκλογών δεν αλλάζουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές και επισήμανε ότι η τακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει «υπόνοιες» για τις προθέσεις της κυβέρνησης. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε στη Βουλή της Σερβίας η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να προτείνει την μείωση του ποσοστού για την είσοδο στη βουλή λειτουργεί δελεαστικά για κάποια μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο συνασπισμό Συμμαχία για την Σερβία (SzS) που ανακοίνωσε ήδη την αποχή από τις εκλογές προκαλούνται κλυδωνισμοί αφού οι ηγέτες των μικρών κομμάτων δηλώνουν ανοιχτά ότι σκέπτονται σοβαρά την συμμετοχή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 26 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης