Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η πολιτική του Βελιγραδίου απέναντι στη Μόσχα δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί το βράδυ της Τετάρτης στο Βελιγράδι, επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής των. Ο Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι με αφορμή την επέτειο των 180 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να αλλάξουμε στάση απέναντι στη Ρωσία, αλλά η Σερβία θα σεβαστεί την παραδοσιακή φιλία και όχι μόνο δεν θα αλλάξει την πολιτική της, αλλά θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φιλίας. Είμαστε μία ανεξάρτητη χώρα και αποφασίζουμε αυτόνομα, αδιαφορώντας αν αρέσει ή όχι σε κάποιον αυτό» επεσήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι κατέστησε σαφές στην Ουάσιγκτον αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα. «Ελπίζω ότι η στάση μας αυτή θα αντιμετωπιστεί με κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν συμβεί όμως αυτό, τότε θα συμπεριφερθούμε ως ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα» συμπλήρωσε ο Αλ. Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία που αντιμετωπίζει με σεβασμό την ανεξαρτησία της Σερβίας, όπως επίσης «για τη στήριξη που παρέχει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας».

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επεσήμανε, στη συνέντευξη Τύπου, ότι είναι ψεύτικο το δίλημμα «ή με τη Δύση ή με τη Ρωσία» που τίθεται στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι η Ε.Ε. στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία θέτει όρους, όπως την αναγνώριση του Κοσόβου και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο όρος για την επιβολή κυρώσεων δεν θα επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμα, αφού όλο και περισσότερες χώρες εντός της Ε.Ε. κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές» εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου επανέλαβε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις αποφάσεις του Βελιγραδίου. Επεσήμανε ότι στην περίπτωση που στον διάλογο με την Πρίστινα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε., επιχειρηθεί η συμμετοχή και των ΗΠΑ, η Ρωσία δεν θα μείνει αμέτοχη. «Η διεξαγωγή του διαλόγου ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, εάν οι Αλβανοί ζητήσουν αλλαγή του πλαισίου διαλόγου με την ένταξη και άλλων μετόχων, εκτός από την Ε.Ε. και η Σερβία μάς καλέσει, τότε δεν θα μείνουμε στην άκρη» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σήμερα θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπερνάμπιτς και τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφτούν επίσης τον ιερό ναό του Αγίου Σάββα και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες τοποθέτησης του ψηφιδωτού του Παντοκράτορος Χριστού, στον κεντρικό τρούλο. Η κατασκευή του ψηφιδωτού αυτού χρηματοδοτήθηκε με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom Νjeft. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη Μόσχα, στη δημιουργία του συμμετείχαν 90 Ρώσοι αγιογράφοι, το εμβαδόν του είναι 1.284 τετραγωνικά μέτρα και ζυγίζει 40 τόνους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης