Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στο Βέλγιο, αν και το επίπεδο επιφυλακής έχει μειωθεί κατά μία βαθμίδα, την ώρα που έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τους δράστες του μακελειού στις Βρυξέλλες.

Ήδη οι αρχές στη βελγική πρωτεύουσα έχουν προχωρήσει σε έξι συλλήψεις έπειτα από αστυνομική επιχείρηση την Πέμπτη. Η επιχείρηση διεξήχθη σε πολλούς δήμους των Βρυξελλών και σ’ αυτή συμμετείχαν οι ειδικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, αλλά και ελικόπτερο.

Πέντε τα πρόσωπα της επίθεσης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ο αριθμός των συμμετεχόντων στο τρομοκρατικό χτύπημα ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εικάζουν πως επρόκειτο για πέντε άτομα, εκ των οποίων οι δύο δεν έχουν ταυτοποιηθεί και καταζητούνται. Ο τέταρτος δράστης, ο «άνδρας με τα λευκά» που καταγράφηκε να συνοδεύει τους δύο καμικάζι του αεροδρομίου, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας πέμπτος ύποπτος που πιστεύεται ότι μπορεί να είχε ανάμειξη στο μετρό ή το αεροδρόμιο μπορεί να είναι νεκρός ή επίσης να διαφεύγει.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο τρομοκρατικό χτύπημα ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εικάζουν πως επρόκειτο για πέντε άτομαΑίσθηση πάντως έχει προκαλέσει πως οι αδελφοί Ελ-Μπακραουί, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν ονόματα γνωστά στις αμερικανικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις. Κατά τους ίδιους, βρίσκονταν αμφότεροι στις αμερικανικές λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Εν μέσω του μπαράζ πληροφοριών, στοιχείων και φημών, η εφημερίδα Derniere Heur έγραψε πως οι τζιχαντιστές ενδέχεται αρχικά να σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση στο Βέλγιο, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν τον στόχο μετά τις εφόδους της αντιτρομοκρατικής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες που οδήγησαν στον θάνατο ενός εξτρεμιστή και τη σύλληψη του Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το χτύπημα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αναγνώρισαν πως έγιναν «λάθη» και έθεσαν νωρίτερα τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.

Ειδικότερα ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν παραδέχθηκε ότι «έγιναν λάθη με τη Δικαιοσύνη και τον Βέλγο επιτετραμμένο στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «αν τα βάλεις όλα στη σειρά, σου γεννώνται πολλά ερωτήματα» για το χειρισμό της τζιχαντιστικής απειλής.

Σύνδεση με τον Αμπντεσλάμ

Οι αρχές εκτιμούν πάντως πως οι δράστες της επίθεσης στις Βρυξέλλες συνδέονται άμεσα με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον «μακελάρη» του Παρισιού ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αστυνομική έφοδο.

Εξάλλου χθες έγινε γνωστό πως η Europol έχει θέσει στο στόχαστρό της τουλάχιστον 5.000 ύποπτοι για τρομοκρατικό εκτιμώντας ότι όλοι αποτελούν έναν πυρήνα τζιχαντιστών, από τον οποίο προέρχονται και οι βομβιστές των Βρυξελλών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ρομπ Γουεϊνράιτ, στo ΒΒC ανέφερε πως οι επιθέσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία συνδέονται άρρηκτα, καθώς οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν στον ίδιο πυρήνα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης