Νέα πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις και διοικητικά κτήρια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με τη Συρία και το Ιράκ προκάλεσαν την Τρίτη αμερικανικά μαχητικά, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βομβαρδισμοί στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Συρίας έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 120 τζιχαντιστές να χάσουν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες.

Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν πως πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου περιμετρικά της πόλης Κομπανί (Αϊν αλ Αράμπ), η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες υπό καθεστώς πολιορκίας. Κούρδοι Πεσμεργκά παραμένουν οχυρωμένοι στις συνοικίες της πόλης, που είναι γεμάτες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ τεθωρακισμένες μονάδες ενισχύουν τους τζιχαντιστές. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 150.000 Κούρδοι πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Συρία και να περάσουν τα τουρκικά σύνορα, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επεξεργάζεται σχέδιο για την έκτακτη μεταφορά 300.000 αμάχων σε περίπτωση που η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στη σκια ενός νέου video που δείχνει Βρετανό όμηρο να κατακρίνει τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.

Χάρτης με τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι Κούρδοι ΠεσμεργκάΑυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπαν ότι λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (00.00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) δύο αεροσκάφη ήρθαν μέσα από την τουρκική μεθόριο και βομβάρδισαν θέσεις μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στα δυτικά της πόλης. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως δεν έδωσαν καμία άδεια για χρήση τουρκικών στρατιωτικών βάσεων και εναέριου χώρου στον συνασπισμό που μάχεται κατά των τζιχαντιστών. Μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει τις επιδρομές αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τους βομβαρδισμούς και στο συριακό έδαφος. Εκτιμάται πως αμερικανικά μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει περίπου 200 επιδρομές μόνο στο Ιράκ από τον Αύγουστο. Τότε, είχε δοθεί εντολή για αεροπορική ενίσχυση του ιρακινού κυβερνητικού στρατού και των Κούρδων Πεσμεργκά στα πεδία των μαχών ενάντια στις δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου.


(Διαδραστικός χάρτης με τις επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ: Με πράσινο χρώμα οι κατεχόμενες πόλεις, με κίτρινο οι ελεύθερες και με μπλε αυτές που βρίσκονται υπό καθεστώς πολιορκίας)

Βασικά στοιχεία για το Ισλαμικό Χαλιφάτο:

  • Δημιουργήθηκε το 2013 από μαχητές της Αλ Κάιντα, οι οποίοι μάχονταν κατά των αμερικανικών και δυτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Αρχικά οι τζιχαντιστές στέκονταν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης και πολεμούσαν ενάντια στους στρατιώτες του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad. Ωστόσο, η βαρβαρότητα τους και ο τρόπος που φέρονταν στους αμάχους, τους αιχμαλώτους, τις θρησκευτικές μειονότητες και τους Σιίτες μουσουλμάνους οδήγησαν σύντομα στον διαχωρισμό και την απομόνωση τους.
  • Η Ράκα ήταν η πρώτη σημαντική πόλη που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές. Τον Ιούνιο του 2014 μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία πέρασαν υπό τον έλεγχό τους.
  • Μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου ευθύνονται για τον αποκεφαλισμό στρατιωτών, δυτικών δημοσιογράφων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων.
  • Αξιωματούχοι της CIA αναφέρουν πως η σουνίτικη οργάνωση μπορεί να έχει στις τάξεις της περισσότερους από 31.000 μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία.
  • Περίπου 3.000 Ευρωπαίοι τζιχαντιστές έχουν μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ανάμεσά τους και ο περιβόητος «Τζον», ο οποίος προχώρησε μεταξύ άλλων στον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley.

Την Τρίτη, o εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ John Kirby ανακοίνωσε πως δύο οχήματα των τζιχαντιστών καταστράφηκαν στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζουρ στο ανατολικό τμήμα της Συρίας. Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας εξήγησε πως οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν προκαλέσει προβλήματα στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, ωστόσο προειδοποίησε πως ο αγώνας θα είναι μακρύς και θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την εξάλειψη του σοβαρού αυτού -για τη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο- κινδύνου.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα την υποστήριξη των αραβικών κρατών, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται για μια αμερικανική μάχη». Μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έχουν συμφωνήσει να βοηθήσουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Εικόνες καταστροφής μετά τις αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας:

Νέες εικόνες από τις αεροπορικές επιδρομές κατά τζιχαντιστών

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ οπτικοακουστικό υλικό το οποίο δείχνει την καταστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διοικητικών κτηρίων που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία.

Μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα και το… παραθυράκι που είχε αφήσει ανοιχτό για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου ακόμα και εντός του συριακού εδάφους, από τα ξημερώματα της Τρίτης βρίσκονται σε εξέλιξη αεροπορικοί βομβαρδισμοί θέσεων των τζιχαντιστών σε διάφορα σημεία της ασιατικής χώρας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε την Τρίτη πως στόχος της επιχείρησης είναι ο περιορισμός της δράσης των τζιχαντιστών προς όφελος των δυνάμεων που μάχονται εναντίον τους στο έδαφος (Κούρδοι Πεσμεργκά). Παράλληλα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εμπλοκής Αμερικανών στρατιωτών στα πεδία των μαχών τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως δεν πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο των βομβαρδισμών μεμονωμένα άτομα.

Ωστόσο, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC -επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους- μετέδωσε πως πολύ σύντομα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη (UAV) θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις-αστραπή για την εκτέλεση ηγετικών στελεχών της σουνίτικης οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 05:10

Ποιοι μάχονται το ισλαμικό Χαλιφάτο και γιατί, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014, 14:04

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης