Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που διεκδικεί νέα θητεία στις εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου, επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα στον κύριο αντίπαλό του, τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, κατηγορώντας τον ότι προτείνει ασυνάρτητες και καταστροφικές πολιτικές για την οικονομία.

Σε ομιλία του στη Λυών μπροστά σε περίπου 8.000 υποστηρικτές του, ο Σαρκοζί είπε πως ο Ολάντ εξαπατά τους Γάλλους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Σοσιαλιστής υποψήφιος θέτει το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο αρνούμενος να δει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμη, επιτέθηκε στον Ολάντ λέγοντας ότι κάνει συνεχώς «στροφές 180 μοιρών» στην οικονομική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως «είναι αναιδές το πρωί να λες στους Γάλλους ότι θα μειώσεις το έλλειμμα, το απόγευμα ότι δεν θα λάβεις μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων και το επόμενο πρωί, αφού το σκεφτείς, να λες ότι θα ξοδέψεις περισσότερο».

Ο Σαρκοζί, ο οποίος σταδιακά μειώνει την διαφορά του από τον Ολάντ στις δημοσκοπήσεις, είπε ακόμη πως «σε μια προεδρική [προεκλογική] εκστρατεία δεν μπορείς να πεις ψέματα. Δεν μπορείς να κρύψεις τι είσαι και τι θέλεις. Δεν μπορείς να κρύψεις τι είδους πρόεδρος θα γίνεις. Δεν μπορείς να συνεχίζεις να μην μιλάς για τίποτε επ’ αόριστον και να μην δεσμεύεσαι για τίποτε, να επιμένεις να αποφεύγεις τον διάλογο, να μασκαρεύεις τις προκλήσεις».

Ο Ολάντ αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι καταφεύγει σε προσβολές για να κρύψει την δική του έλλειψη προτάσεων κι επιτευγμάτων. «Νομίζω ότι απελπίζεται. Δεν μπορεί να επικαλεστεί την προεδρία του… δεν μπορεί να προτείνει κάτι. Όλο κι όλο αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αποκαλύψει τον εαυτό του και την έλλειψη αυτοσυγκράτησης του», είπε στο απογευματινό δελτίο του τηλεοπτικού δικτύου TF1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Ολάντ Μπερνάρ Καζνέβ κλιμάκωσε την αντεπίθεση, λέγοντας ότι η ομιλία του Σαρκοζί ήταν τυπικό δείγμα του «άξεστου» τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται και κατηγορώντας τον ότι δεν επιδεικνύει «αξιοπρέπεια» αναφερόμενος ειδικά στην πολιτική του στο μεταναστευτικό.

Ο συντηρητικός πρόεδρος δεσμεύεται να μειώσει στο μισό τον αριθμό των μεταναστών που υποδέχεται η Γαλλία ετησίως. Επανήλθε στο ζήτημα χθες, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν ελεγχθούν τα σύνορα, αυτό θα υποσκάψει την εθνική ενότητα της χώρας.

Μια δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Σαρκοζί αυξήθηκε στο 36% τον Μάρτιο από 33% τον περασμένο μήνα, αν και το ποσοστό αυτό παραμένει πολύ κατώτερο του 65% που είχε μετά την εκλογική του νίκη το 2007.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης