Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Δευτέρα τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες ότι διεξήγαγαν τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς με πυροβολικό των τελευταίων έξι μηνών και προειδοποίησε ότι η σύρραξη κλιμακώνεται παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι 200 αντάρτες, με την υποστήριξη περίπου 12 αρμάτων μάχης, επιτέθηκαν σε κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από το χωριό Σταρογκνάτιβκα, 50 χλμ. βόρεια της ελεγχόμενης από το Κίεβο πόλης της Μαριούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντάρτες διέψευσαν ότι επιτέθηκαν στα κυβερνητικά στρατεύματα. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντάρτες να δημιουργήσουν έναν διάδρομο προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν έχει οδηγήσει στην πλήρη διακοπή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν συχνά η μία την άλλη πως παραβιάζει τους όρους των ειρηνευτικών συμφωνιών, ενώ απώλειες αναφέρονται σχεδόν καθημερινά.

«Αυτή η θρασύτατη επίθεση των δυνάμεων κατοχής έγινε εν μέσω της κλιμακούμενης κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο, κάνοντας λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη μάχη του Ντεμπάλτσεβε τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον Λισένκο, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν την επίθεση και ανέκτησαν τα εδάφη τα οποία είχαν απολέσει.

Αντιθέτως, ένας ηγέτης των ανταρτών, ο Έντουαρντ Μπασούριν, διέψευσε ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων και κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για εντατικούς βομβαρδισμούς με βαριά πυροβόλα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των ρωσόφωνων αυτονομιστών DAN.

Νωρίτερα ακόμη ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Γιάροσλαβ Τσεπούρνι, δήλωσε ότι τα χθεσινά συμβάντα δείχνουν πως η Μαριούπολη συνεχίζει να απειλείται από τους αυτονομιστές.

«Ο βασικός κίνδυνος (για τη Μαριούπολη) προέρχεται από την κατεύθυνση των (χωριών) Γκράνιτνο (και) Σταρογκνάτιβκα. Το γνωρίζαμε και είχαμε προετοιμαστεί» ανέφερε.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε, ένας αγνοείται και 16 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες που σημειώθηκαν από την Κυριακή έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Λισένκο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «βαθιά ανήσυχη» από την αύξηση των επιθέσεων, που, όπως επεσήμανε, τις τελευταίες ημέρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις Ουκρανούς στρατιώτες και έχουν τραυματίσει άλλους 35. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι το Κίεβο ανέφερε πως τη Δευτέρα έγιναν 127 επιθέσεις.

«Η Ρωσία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζει δεν μπορούν ταυτόχρονα να μιλάνε για ειρήνη και να πολεμούν» ανέφερε ο Κέρμπι και πρόσθεσε πως οφείλουν «να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη στο Μινσκ».

Ακόμη, καταδίκασε μια εμπρηστική επίθεση η οποία κατέστρεψε τέσσερα οχήματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Ντονέτσκ το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Πάβλο Κλίμκιν να «διεξαγάγει κατεπείγουσες διαβουλεύσεις» με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Ο Ολεκσίι Μακέγεφ, εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν ο Κλίμκιν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις δολοπλοκίες της Ρωσίας και των ανταρτών που υποστηρίζει».

Ο Λαβρόφ από τη μεριά του κάλεσε το Κίεβο να αρχίσει απευθείας διάλογο με τους αυτονομιστές, όπως ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Πάνω από 6.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία στον πόλεμο που διαρκεί τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης