Ένας δημοσιογράφος από τη Σιέρα Λεόνε, που είχε επικρίνει τους χειρισμούς των αρχών της χώρας στην αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, παραμένει υπό κράτηση, οκτώ ημέρες μετά τη σύλληψή του κατ’ εντολή του προέδρου Έρνεστ Μπάι Κορόμα.

Συνολικά 14 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν να γίνουν σε σεβαστά τα δικαιώματα και να απελευθερωθεί ο Ντέιβιντ Ταμ Μπάριοχ, ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής «Μονόλογος» στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Citizen FM. Ο δημοσιογράφος συνελήφθη την 3η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Φρανκ Κάργκμπο, ο Μπάριοχ κατηγορείται για «εμπρηστικές δηλώσεις» κατά τη διάρκεια της εκπομπής της 1ης Νοεμβρίου, στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα μέσα που έχει στη διάθεσή της «για να παραμείνει στην εξουσία και όχι για να καταπολεμήσει τον Έμπολα».

«Ο υπαινιγμός του ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο θα μπορούσαν να αναπαραχθούν στη Σιέρα Λεόνε, μια χώρα που βρίσκεται ακόμη υπό το σοκ μιας καταστροφικής σύρραξης και σήμερα αντιμετωπίζει και μια επιδημία άνευ προηγουμένου, δεν είναι μόνο δυσάρεστος αλλά συνιστά και απόπειρα πρόκλησης ταραχών» υποστήριξε ο Κάργκμπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση την 31η Οκτωβρίου, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας και την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σιέρα Λεόνε, στην οποία επί έντεκα χρόνια, από το 1991 μέχρι το 2002, είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είναι η μία από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

Στη Φριτάουν, την πρωτεύουσα, τη σύλληψη του δημοσιογράφου καταδίκασαν πολλά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις πολιτών, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη λήψη μέτρων που απειλούν την ελευθερία της έκφρασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης