Σχεδίαζε τις δολοφονικές επιθέσεις παίζοντας βιντεοπαιχνίδια στο σπίτι της μητέρας του. Αυτή είναι μία μόνο από τις λεπτομέρειες που αποκάλυψε νωρίτερα ενώπιον του δικαστηρίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, για το μακελειό που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως κατέθεσε στη διάρκεια της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασής του από τον εισαγγελέα για τα οικονομικά του το 2006, το συγκεκριμένο έτος μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του για να «εξοικονομήσει χρήματα» και πήρε μια μακροχρόνια άδεια για εκπαιδευτικούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθ’ ομολογία του δράστης του μακελειού με 77 θύματα κατέθεσε ότι «προετοιμαζόταν» διανοητικά και «ψυχολογικά» από το 2006 για τις επιθέσεις, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, και ότι αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτό, παίζοντας αδιάκοπα – 17 ώρες την Πρωτοχρονιά του 2010-2011.

Εξήγησε ότι προετοιμαζόταν για μια «επιχείρηση αυτοκτονίας» και για το πώς θα επιζούσε από μια πιθανή ένοπλη αντίδραση της αστυνομίας μετά την πυροδότηση μιας βόμβας στο Όσλο.

«Εκτίμησα ότι η πιθανότητα να επιζούσα από την επίθεση στη συνοικία της κυβέρνησης ήταν μικρότερη από 5%» είπε. «Ασκήθηκα στο πώς θα ξέφευγα από μια τέτοια κατάσταση. Ήταν μια προσομοίωση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μου αρέσουν πραγματικά αυτά τα παιχνίδια, αλλά είναι καλά, εάν θέλεις να κάνεις προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους» είπε ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους στην επίθεση με ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετήσει βόμβα και κατόπιν 69, στην πλειονότητά τους έφηβοι, στο νησί Ουτόγια, στη θερινή κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Είπε επίσης χαμογελώντας ότι εξασκούνταν για καιρό με ένα ολογραφικό σκόπευτρο καραμπίνας στο παιγνίδι Modern Warfare και ότι, όταν αγόρασε τα όπλα του, τους έδωσε ονόματα εμπνευσμένα από τη νορβηγική μυθολογία. «Το ημιαυτόματο το είχα ονομάσει Γκούνκνιρ, από το μαγικό ακόντιο του θεού Ούντεν που πάντα επιστρέφει αφού το πετάς, ενώ το Γκλοκ το είχα ονομάσει Μιέλνερ, από το σφυρί του Θορ, του θεού του πολέμου» είπε, προσθέτοντας ότι χάραξε τα ονόματα στα όπλα χρησιμοποιώντας ρούνους.

Αν και ο Μπρέιβικ έχει δηλώσει αθώος, παραδέχεται ότι διέπραξε τις δολοφονίες, χαρακτηρίζοντας τα θύματά του «προδότες», διότι υποστήριξαν τη μετανάστευση και τον πολυ-πολιτισμό, απειλώντας την εθνική καθαρότητα των Νορβηγών.

Όσο έπαιζε τα παιγνίδια, ο Μπρέιβικ είπε ότι είχε αποσυρθεί από την κοινωνία και τους φίλους του, εξηγώντας ότι δεν θεωρούσε προτεραιότητα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η μητέρα του είχε ανησυχήσει, ανέφερε, αλλά «φυσικά δεν μπορούσα να της πω ότι πήρα άδεια, διότι σχεδίαζα να ανατιναχτώ σε πέντε χρόνια».

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, «έπαιζα 16 ώρες την ημέρα και κοιμόμουν, έπαιζα και κοιμόμουν. . . Ήταν το όνειρο που είχα και ήθελα να το κάνω».

Ο Τόμας Χίλαντ Έρικσεν, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, είπε ότι τα παιγνίδια που έπαιζε ο Μπρέιβικ ενδέχεται να τον έθεσαν σε μια κατάσταση αυταπάτης και παραισθήσεων.

«Πιθανώς, όταν πήγε στο Ουτόγια, ακόμα σε κάποιο επίπεδο πίστευε ότι έπαιζε ακόμα ένα παιγνίδι στον υπολογιστή», όχι ότι «πυροβολούσε ανθρώπους στην πραγματική ζωή», εκτίμησε ο Έρικσεν. «Δεν μοιάζει να τα καταφέρνει πολύ καλά στο να διαχωρίζει την εικονική πραγματικότητα του Warcraft από την πραγματική ζωή».

Ακόμη, ο Μπρέιβικ αποκάλυψε πως αρχικά σχεδίαζε τρεις βομβιστικές επιθέσεις και στη συνέχεια μια μάχη με τη χρήση πυροβόλων όπλων. «Το σχέδιο ήταν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα και μετά πιστολίδι» είπε.

Χθες, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι πρέπει είτε να «εκτελεστεί» είτε να «αθωωθεί», χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο να φυλακιστεί «αξιολύπητο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης