Αισιόδοξοι οι Κύπριοι παρά την κρίση

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 21:21
Αισιόδοξοι οι Κύπριοι παρά την κρίση
Σύγχυση έχει προκαλέσει η πρωτόγνωρη, από τις αρχές του έτους, οικονομική κρίση στους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι, αν και βιώνουν τις επιπτώσεις της, επιχειρούν να διατηρήσουν μια αισιόδοξη προοπτική. Αυτό δείχνει έρευνα κοινής γνώμης, η οποία διενεργήθηκε από την IMR και το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Είναι σαφές πως υπάρχει μια γενικά θετική προσέγγιση ως προς τις δυνατότητες εξόδου από την οικονομική κρίση. Γι' αυτό οι ερωτηθέντες θεωρούν μεν πως αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα εκτιμούν πως θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από το μνημόνιο.

Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα;» το 27% απαντά «θετικούς», το 36% «μάλλον θετικούς», το 24,5% «αρνητικούς» και το 12,5% «μάλλον αρνητικούς».

Στην ερώτηση εάν θεωρούν ότι η προσήλωση στο μνημόνιο θα φέρει αποτελέσματα, οι απαντήσεις καταγράφονται ως εξής: ναι 21%, μάλλον ναι 38%, όχι 24,5%, μάλλον όχι 16,5%. Στην ερώτηση κατά πόσο προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει δεύτερο μνημόνιο, το 61% απαντά «όχι» και το 39% «ναι».

Στην ερώτηση «ποια η θέση σας για τις αποκοπές μισθών ως μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας;», το 9% απαντά ότι είναι θετική, το 13% «μάλλον θετική», το 21% δηλώνει ότι είναι «μάλλον αρνητική» και το 57% «αρνητική».

Στην ερώτηση κατά πόσο σε έναν χρόνο από σήμερα η οικονομία της Κύπρου θα είναι καλύτερη, χειρότερη ή θα παραμείνει η ίδια, οι απαντήσεις διαμορφώνουν το εξής σκηνικό: χειρότερη 39%, το ίδιο 42%, καλύτερη 9%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16-17 Δεκεμβρίου σε παγκύπρια κλίμακα, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα 600 άτομα. Οι συνεντεύξεις έγιναν τηλεφωνικά με δομημένο ερωτηματολόγιο.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 01:47