Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η ομάδα των δικηγόρων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν την ανάθεση σε διαφορετικούς υποψήφιους του ρόλου του ειδικού επόπτη των εγγράφων τα οποία κατασχέθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία στο οίκημα του μεγιστάνα στη Φλόριντα, έκαναν γνωστό τα μέρη χθες Παρασκευή, ενώ διαφώνησαν επίσης για το αν και ποια έγγραφα θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διαδικασία εξέτασης των αρχείων αυτών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε χθες τη δικάστρια Αϊλίν Κάνον ότι η ομάδα του κ. Τραμπ επιμένει πως ο ειδικός επόπτης θα πρέπει να μπορεί να εξετάσει «όλα τα υλικά που κατασχέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που φέρουν σήμανση διαβάθμισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικηγόροι θέλουν επίσης ο εμπειρογνώμονας, ανεξάρτητο τρίτο μέρος, να εξετάσει τα αρχεία ώστε να εξακριβώσει αν μπορεί να επικαλεστεί το προεδρικό προνόμιο, κάτι στο οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντιώνεται.

Τα μέρη πρότειναν το καθένα από δύο ονόματα υποψηφίων για τον ρόλο, ενώ τόνισαν πως θα ενημερώσουν την κυρία Κάνον για την άποψή τους για τους υποψήφιους της άλλης πλευράς ως μεθαύριο Δευτέρα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει τη συνταξιούχο δικαστικό Μπάρμπαρα Τζόουνς ή τον συνταξιούχο δικαστικό Τόμας Γκρίφιθς. Η κυρία Τζόουνς έχει ήδη διαδραματίσει τον ρόλο του ανεξάρτητου τρίτου μέρους σε υποθέσεις δύο πρώην δικηγόρων του κ. Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του πρώην προέδρου από την πλευρά της πρότεινε τον πρώην δικαστικό Ρέιμοντ Ντίρι ή τον Πολ Χακ, πρώην αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα στη Φλόριντα.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την απόφαση της Αϊλίν Κάνον, την οποία είχε διορίσει στο Φορτ Πιρς ο Ντόναλντ Τραμπ, να οριστεί ειδικός εμπειρογνώμονας, δικαιώνοντας εν μέρει τον κ. Τραμπ.

Παρότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης πως αυτό θα επιβραδύνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξακριβώσει το εάν και κατά πόσον συνεχίζουν να λείπουν διαβαθμισμένα έγγραφα, η κυρία Κάνον ανέφερε πως προτίθεται να εξετάσει το αίτημα να περιορίσει τα καθήκοντα του ειδικού επόπτη, ώστε να μην μπορεί να εξετάσει διαβαθμισμένα υλικά.

Στην υπόθεση αυτή, ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει έρευνα για παράνομη κατοχή κρατικών εγγράφων, δεκάδες από τα οποία φέρουν διαβάθμιση από «απόρρητο» ως ακόμη και «άκρως απόρρητο», που βρέθηκαν στην πολυτελή κατοικία του στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, αφότου εγκατέλειψε την εξουσία το 2021. Εξετάζεται επίσης εάν παρακώλυσε την έρευνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης