Συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και κυβερνητικών δυνάμεων ξέσπασαν χθες Τετάρτη στην Πάλμα, στη βόρεια Μοζαμβίκη, κοντά σε εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στον στρατό και στα σώματα ασφαλείας.

«Αντάρτες αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε θέση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Πατάκουα», κοντά σε μοζαμβικανό εργοστάσιο ΥΦΑ στην Αφούνγκι, όμως «απωθήθηκαν με τη βοήθεια της πολιτικής αεροπορίας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού προσπάθησε να μεταφέρει στρατιώτες από τη βάση του στην Πατάκουα, 5 χιλιόμετρα από την Αφούνγκι, όμως αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αναγκάστηκε να κάνει κατεπείγουσα προσγείωση, είπε πηγή προσκείμενη στον στρατό.

Οι συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν την ίδια ημέρα που οι ηγέτες των κρατών της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ), σε έκτακτη σύνοδό τους στη Μαπούτο, ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία για την προσεχή ανάπτυξη στρατευμάτων στη Μοζαμβίκη προκειμένου να συμβάλουν στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων οι οποίες σπέρνουν τον τρόμο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Την 24η Μαρτίου, αιφνιδιαστική επίθεση ευρείας κλίμακας στην Πάλμα, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άλλοι. Τη διέπραξαν τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση διέκοψε το έργο της γαλλικής Total για την εκμετάλλευση κοιτάσματος αερίου υπολογιζόμενης αξίας 16,8 δισ. ευρώ στην περιοχή.

Σήμανε την κλιμάκωση της σύγκρουσης που έχει αναγκάσει κάπου 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.900 άλλους, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, που παρακολουθεί συστηματικά τις ένοπλες συρράξεις.

Αυτή την εβδομάδα, οργανώθηκε νέα σειρά επιδρομών στην περιοχή.

«Η Πάλμα δέχεται επίθεση από την 21η Ιουνίου» είπε πηγή προσκείμενη στον στρατό που βρίσκεται στο πεδίο στην πόλη, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης