Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνεχάρη τους εκατομμύρια Ιρακινούς οι οποίοι «με γενναιότητα ψήφισαν» σήμερα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτών, εκτιμώντας ότι πολλοί εξ αυτών επέδειξαν ηρωισμό αψηφώντας τα βίαια επεισόδια.

«Με τον αντίχειρά τους βαμμένο μπλε, οι ιρακινοί ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στους βίαιους εξτρεμιστές που προσπάθησαν να σαμποτάρουν την πρόοδο της δημοκρατίας και να σπείρουν την αναρχία στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή», αναφέρει ο Κέρι σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων σήμερα το πρωί οι αρχές του Ιράκ έχουν καταμετρήσει περισσότερες από 50 επιθέσεις, οι οποίες είχαν στόχο κυρίως εκλογικά κέντρα ή τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Εξάλλου τις τελευταίες δύο ημέρες σχεδόν 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια.

«Εκατομμύρια Ιρακινοί ψήφισαν με γενναιότητα σήμερα και επανέλαβαν όχι μόνο τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία, αλλά επίσης την αποφασιστικότητά τους να χτίσουν ένα μέλλον πιο ειρηνικό και σίγουρο», πρόσθεσε ο Κέρι χαιρετίζοντας ιδιαίτερα «έναν ιρακινό αστυνομικό που έδωσε τη ζωή τους για να προστατεύσει τους ψηφοφόρους από μια επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο».

Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που Ιρακινοί όλων των θρησκειών και όλων των εθνοτήτων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι οι εκλογές αυτές «είναι αποφασιστικές για την πρόοδο ενός δημοκρατικού, ομοσπονδιακού και ενωμένου Ιράκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ψηφοφορία αυτή είναι ένα βήμα στη δημοκρατική διαδικασία», σημείωσε επίσης ο Κέρι, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν «να ενθαρρύνουν του ιρακινούς αξιωματούχους να επικεντρωθούν στην επανένωση της χώρας και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης ικανής να διοικήσει στις 18 ιρακινές επαρχίες».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης