Αντιμέτωπος με κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού βρίσκεται ένας λευκός αστυνομικός στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο οποίος το 2014 είχε πυροβολήσει και σκοτώσει νεαρό Αφροαμερικανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 37χρονος Jason Van Dyke είχε πυροβολήσει 16 φορές τον νεαρό ​Laquan McDonald

Το τραγικό συμβάν είχε εκτυλιχθεί στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ο 37χρονος Jason Van Dyke είχε πυροβολήσει 16 φορές προς το μέρος του 17χρονου Laquan McDonald. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία στην κομητεία Κουκ είχε αναφέρει ότι ο νεαρός ήταν οπλισμένος με μαχαίρι.

Οι Αρχές της πόλης έδωσαν την Τρίτη στη δημοσιότητα ένα video που δείχνει καρέ καρέ τις τελευταίες στιγμές πριν ο νεαρός πέσει νεκρός στο οδόστρωμα από τα πυρά του αστυνομικού. Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, ο Jason Van Dyke συνέχισε να πυροβολεί τον 17χρονο, ακόμα και όταν αυτός βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος. Ειδικότερα, βάσει του οπτικού υλικού, διαπιστώνεται ότι οι πυροβολισμοί σημειώνονται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα, εκ των οποίων τα 13 ο Laquan McDonald είναι κάτω και δεν κουνιέται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 35 χρόνια, που αστυνομικός στο Σικάγο κατηγορείται για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού σε περιστατικό που περιλαμβάνει χρήση πυρών εν ώρα υπηρεσίας. 

Λίγο πριν από τη δημοσίευση του βίντεο, ο δήμαρχος του Σικάγο Rahm Emanuel κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (Φέργκιουσον). Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Garry McCarthy, εκπροσώπου της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να επικρατήσει «ηρεμία και ειρήνη».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης