Συλλαμβάνονται οι «πραξικοπηματίες» αστυνομικοί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 06:36
Συλλαμβάνονται οι «πραξικοπηματίες» αστυνομικοί
Πενήντα πέντε αστυνομικοί συνελήφθησαν χθες, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 253, για απείθεια, λόγω της συμμετοχής τους στη στάση της περασμένης εβδομάδας, που η κυβέρνηση του Ισημερινού θεωρεί απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής της.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, παραδέχθηκε χθες ότι υπήρξε «γενικευμένη αποτυχία» των υπηρεσιών πληροφοριών πριν την εκδήλωση της στάσης και τα αιματηρά επεισόδια, ενώ ο αντιπρόεδρος, Λένιν Μορένο, είπε ότι του ζητήθηκε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Επί ώρες, την 30ή Σεπτεμβρίου, ο Κορέα ήταν ουσιαστικά όμηρος στο νοσοκομείο της αστυνομίας του Κίτο, περικυκλωμένος από 30.000 αστυνομικούς και ορισμένους στρατιώτες που συμμετείχαν στην ανταρσία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η στάση αποτελούσε μέρος γενικότερου σχεδίου ανατροπής της. Οι στασιαστές το αρνούνται, λέγοντας ότι διαδήλωναν για τις αλλαγές σε μισθούς και επιδόματα.

Ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), υιοθέτησε τη θέση της κυβέρνησης Κορέα. «Υπήρξε πράγματι απόπειρα πραξικοπήματος», είπε στην Ουάσινγκτον. «Δεν απέτυχε λόγω της έλλειψης θέλησης από αυτούς που αποπειράθηκαν να το διαπράξουν, αλλά από την έλλειψη πολιτικής στήριξης, και λόγω της απόφασης των ένοπλων δυνάμεων να στηρίξουν την κυβέρνηση».

Εάν δικαστούν και καταδικαστούν για το ρόλο τους στη στάση, οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός έως έξι ετών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 06:39