Από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασαν τη λύπη τους για το χαμό του Πολωνού προέδρου, αλλά και άλλων 131 ανθρώπων, ήταν η ηγέτιδα της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

«Η πρόεδρος της Λιθουανίας εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της προς ολόκληρο το πολωνικό έθνος για τη τραγική συντριβή στο Σμόλενσκ», ανέφερε ανακοίνωση της Γκριμπαουσκάιτε, η οποία είχε συναντήσει στις 8 Απριλίου τον Λεχ Κατσίνσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε βαθύτατα συγκλονισμένη από τη συντριβή του αεροσκάφους. «Αυτή τη στιγμή που είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη θέλω απλώς να μείνω στο θάνατο του Πολωνού προέδρου», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο κέντρο ενόπλων δυνάμεων στο Πότσνταμ, του νοτιοδυτικού Βερολίνου.

Μιλώντας από το Κέιπ Τάουν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ανέφερε ότι με το θάνατο του Κατσίνσκι και άλλων κορυφαίων Πολωνών αξιωματούχων, η Ευρώπη έχασε ανθρώπους στους οποίους μπορούσε να βασιστεί. 

«Ασύλληπτη τραγωδία» χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών, Λεχ Βαλέσα, το σημερινό αεροπορικό δυστύχημα. «Χριστέ, Παναγία, είναι μία ασύλληπτη τραγωδία, μία ασύλληπτη καταστροφή», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ, καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους Πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940», πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

Τα βαθιά του συλλυπητήρια εξέφρασε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δήλωσε βαθύτατα συγκλονισμένος από την είδηση του τρομερού αεροπορικού δυστυχήματος «που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια του Προέδρου της Πολωνίας, της συζύγου του και άλλων διακεκριμένων Πολωνών αξιωματούχων» και εξέφρασε αισθήματα συμπάθειας προς τις οικογένειες των θυμάτων. 

Ως ένα «Πολωνό πατριώτη που ταυτόχρονα είχε δεσμευτεί στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Πολωνίας, τονίζοντας ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του σε πνεύμα ειλικρίνειας και σεβασμού. «Από το απόγευμα οι σημαίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες κυματίζουν μεσίστιες», αναφέρεται στη δήλωση.

Τα συλλυπητήριά του απέστειλε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. «Όντας σοκαρισμένος από το τρομερό δυστύχημα, όπως και ολόκληρη η ισπανική κοινωνία, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειές του» δήλωσε ο Θαπατέρο σε τηλεγράφημά του.

«Ο θάνατος του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι αποτελεί βαρύ πένθος για την Ιταλία», δήλωσε με τη σειρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

«Σοκαρισμένος και θλιμμένος» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. «Ο πρόεδρος Κατσίνσκι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Πολωνίας» σημείωσε ο Μπράουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο θάνατος του Πολωνού προέδρου ήταν «τρομερός για την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον κόσμο», εκφράζοντας τα «ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τις πολωνικές αρχές». Τα συλλυπητήριά του απέστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση του τραγικού θανάτου του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι», δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ο οποίος απέστειλε τηλεγράφημα προς τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

«Σοκαρισμένος» από την τραγωδία δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε εκ μέρους του ρωσικού λαού τα «βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήρια του», ενώ κήρυξε τη Δευτέρα ως ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι «η σημερινή τραγωδία αποτελεί μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τον φίλο πολωνικό λαό, αλλά και για όλους τους πολίτες της δικής του χώρας». Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η απώλεια του ηγέτη του κράτους καθώς, όπως ανέφερε, στις αναμνήσεις των πολιτών της ΠΓΔΜ είναι ακόμη ζωντανή η εικόνα και το έργο του πρώην προέδρου της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι.

Ο Μπόρις Τράικοφσκι έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα το 2004 όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης