Δίωξη για ψευδορκία ασκήθηκε την Τετάρτη σε βάρος του πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron, για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Andy Coulson έχει αρνηθεί επανειλημμένα πως γνώριζε ότι γίνονταν εκτεταμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές από δημοσιογράφους της εφημερίδας «News of the World» του Rupert Murdoch.

Η Aστυνομία της Σκωτίας προχώρησε στη σύλληψή του στο σπίτι του στο Λονδίνο νωρίς το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια τον ανέκρινε για πολλές ώρες, πριν του απαγγελθούν κατηγορίες.
Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι η σύλληψή του έγινε εξαιτίας μιας κατάθεσής του σε δικαστήριο στη Γλασκόβη, όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για ένα ρεπορτάζ της «News of the World» όσο διατελούσε διευθυντής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Andy Coulson ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του David Cameron από το 2007 ως το 2011 και είχε καταθέσει ότι δε γνώριζε το παραμικρό για τις παράνομες δραστηριότητες των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

«Η κατηγορία της ψευδορκίας θεωρητικά μπορεί να επισύρει έως και ισόβια κάθειρξη, αν και συνηθίζονται περισσότερο οι διετείς ποινές φυλάκισης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Σκοτίας.

Είχε παραιτηθεί από την εφημερίδα όταν ο ανακτορικός συντάκτης της και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ φυλακίστηκαν για υποκλοπές τηλεφωνημάτων που έγιναν το 2007. Μερικούς μήνες αργότερα πήγε να δουλέψει για τον David Cameron, πρώτα στην Aντιπολίτευση και μετά στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό της στρατηγικής και της επικοινωνίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, όταν η Aστυνομία άνοιξε εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης