Στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας κρατείται από χθες το βράδυ ένας άνδρας ύποπτος για συμμετοχή στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Η σύλληψη έγινε την ώρα που ο άνδρας ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό τη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά και πορτογαλικά Μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων, Μανουέλ Πάλος, επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός Βάσκου, που φέρεται να είναι μέλος της ΕΤΑ και που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA, που επικαλείται πηγές του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται για έναν από τους δύο υπόπτους που είχαν διαφύγει, λίγο πριν από τον εντοπισμό στις 4 Φεβρουαρίου από την πορτογαλική αστυνομία κρησφύγετου της ΕΤΑ, στο οποίο υπήρχαν αρκετές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών στο Ομπίντος της κεντρικής Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, πρόκειται για τον 30χρονο ‘Αντονι Σενγκοτιταμπενγκόα που συνελήφθη στη διάρκεια ελέγχου των επιβατών, έχοντας στην κατοχή του πλαστά έγγραφα και μεξικανικό διαβατήριο.

Η σύλληψη του άνδρα σημειώθηκε τη στιγμή που έντονη πολεμική έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βενεζουέλα, μετά την απαγγελία κατηγοριών στις αρχές Μαρτίου από τον Ισπανό δικαστή Ελόι Βελάσκο εις βάρος 13 μελών της ΕΤΑ και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FΑRC). Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τα μέλη αυτά αλληλοεκπαιδεύονταν, προετοίμαζαν δολοφονίες προσωπικοτήτων της Κολομβίας σε ισπανικό έδαφος και ότι ορισμένα μέλη της ΕΤΑ έχουν κυβερνητικές θέσεις στη Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΤΑ, η οποία στις επιχειρήσεις της έχει σκοτώσει 820 ανθρώπους από το 1968, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης