Σήμα κινδύνου από την Europol

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016, 14:30
Σήμα κινδύνου από την Europol
Τουλάχιστον 5.000 υπόπτους για τρομοκρατικό χτύπημα έχει βάλει στο μικροσκόπιο η Εuropol, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου, εκτιμώντας ότι όλοι αποτελούν έναν πυρήνα τζιχαντιστών, από τον οποίο προέρχονται και οι βομβιστές των Βρυξελλών.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας, Ρομπ Γουεϊνράιτ, ο οποίος μιλώντας στo ΒΒC ανέφερε πως «ανησυχούμε πολύ, καθώς μόλις ανακαλύψαμε την ύπαρξη ενός πιο διαδεδομένου δικτύου τζιχαντιστών από ό,τι φοβόμασταν».

Παράλληλα, είπε πως οι επιθέσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία συνδέονται άρρηκτα, καθώς οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν στον ίδιο πυρήνα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή μεγαλύτερη από το ISIS»

Δίνοντας ακόμη πιο δραματικό τόνο στον κίνδυνο που ελλοχεύει πανευρωπαϊκά, ο Γουεϊνράιτ τόνισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πιο επικίνδυνη, μια πιο επείγουσα απειλή για την ασφάλεια από το ISIS. Απειλεί όχι μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες την ίδια στιγμή ... Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία δεκαετία».

Οι επιθέσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία συνδέονται άρρηκτα, καθώς οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν στον ίδιο πυρήναΠρόσθεσε πως η «καινοτόμος χρήση του διαδικτύου για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού» από τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, θέτει μια «άνευ προηγουμένου απειλή».

«Η φύση της απειλής, ο τρόπος με τον οποίο διασπείρεται σε έναν μεγάλο βαθμό ασύνδετης κοινότητας ενός δικτύου τουλάχιστον 5.000 ατόμων, σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί η απειλή στο μηδέν. Έτσι, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» είπε.

Ερωτηθείς πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται σε ετοιμότητα για επίθεση επεσήμανε: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι μαχητές είναι σε ενεργή υπηρεσία και προετοιμάζονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά ανησυχούμε για μια κοινότητα 5.000 υπόπτων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη, έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για την εμπειρία της επίθεσης και έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. Και κάποιοι από αυτούς θα είναι μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν στη νέα αυτή στρατηγική του ISIS, το οποίο χρησιμοποιεί ομάδες καλά εκπαιδευμένων μαχητών, καλά προγραμματισμένων τρομοκρατών, για τη διεξαγωγή πολλαπλών επιθέσεων με στόχο να προκαλέσουν μαζικό αιματοκύλισμα».

Την Τετάρτη το πρακτορείο Associated Press αλλά και το Sputnik News μετέδιδαν ότι το ISIS έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 400 τζιχαντιστές για ανάλογα χτυπήματα σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016, 14:34