Η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα στη ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας απασχολεί ιδιαιτέρως τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και την αντικατασκοπία του ισραηλινού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύονται από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα DEBCA, η οποία ανακυκλώνει και «αναπαράγει» -κατά τους ειδικούς- πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ αλλά και από αναφορές άλλων υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ καθώς και από χωρών του ΝΑΤΟ, η ρωσική ναυτική δύναμη η οποία προ μηνός είχε σπεύσει στη Συρία -και μάλιστα υπό μία «ηχηρή» επικοινωνιακή καμπάνια- αναχώρησε εσπευσμένα από την Ταρτούς.

Πιο συγκεκριμένα, στο λιμάνι παραμένει αγκυροβολημένο μόνον ένα σκάφος, πλωτή ναυπηγική μονάδα, στο οποίο μάλιστα έχει μεταφερθεί όλο το προσωπικό ξηράς που διαμένει στη ναυτική βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνον δύο Ρώσοι αξιωματικοί διαμένουν πλέον στις χερσαίες εγκαταστάσεις της βάσης.
Κατά πληροφορίες, που επικαλείται ο ιστότοπος DEBCA και τις οποίες κατονομάζει ως «ρωσικές πηγές», η εντολή απαγκίστρωσης της μοίρας του ρωσικού στόλου από τη Συρία προήλθε κατευθείαν από το Κρεμλίνο και το γραφείο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ίδιοι Ρώσοι πληροφοριοδότες επικαλούνται στοιχεία που συνέλεξε η ρωσική αντικατασκοπία, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η αίσθηση πως επίκειται διευρυμένος κύκλος στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία. Η εμπλοκή αυτή θα προέλθει από τον συνδυασμό αμερικανικών, ευρωπαϊκών και φιλοδυτικών αραβικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Κατά τους Ισραηλινούς, η απαγκίστρωση των Ρώσων συνοδεύεται και από μία «περίεργη» διακοπή της ροής πολεμικού υλικού από τη Ρωσία στη Συρία. Η «διακοπή» αυτή δεν ομολογείται επισήμως, αλλά διαπιστώνεται επί του εδάφους. Ρώσοι αξιωματούχοι, μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χρησιμοποίησαν αμφιλεγόμενη φρασεολογία, ανέφεραν αορίστως ότι: «Υπάρχει προγραμματισμός για ορισμένες, όχι πολύ σημαντικές, αποστολές υλικού στη Συρία, κατά τους επόμενους μήνες».

Επισημαίνεται πως στις 22 Αυγούστου ο διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Σίρκωφ, δήλωνε πως, αν οι μάχες στη Συρία πλησιάσουν την Ταρτούς, τότε ενδεχομένως να υπάρξει ζήτημα εκκένωσης της ρωσικής βάσης. Ήταν και η πρώτη αναφορά εκ μέρους της Ρωσίας, έστω και έμμεση, στο ενδεχόμενο αποχώρησης της ρωσικής ναυτικής δύναμης από το θέατρο πολέμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Το μακρύ χέρι της Τουρκίας

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης