«Σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα», αποτελεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον, τονίζει ο διευθυντής του ιδρύματος «Brookings», Ουίλιαμ Ανθόλις, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν «σημαντικό εταίρο και σύμμαχο χώρα την Ελλάδα».

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ο Ελληνοαμερικανός διευθυντής του «Brookings» -το οποίο θεωρείται μια από τις σημαντικές δεξαμενές σκέψεις στην αμερικανική πρωτεύουσα – επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπήρξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της ελληνικής κρίσης, υπέρμαχος μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας που προωθεί η Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια αυτή την αντίθεσή τους αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο δυναμικός, καθώς κάτι τέτοιο θα αντιμετωπιζόταν ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ. Ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι προεκλογική περίοδος στη Γερμανία, μια τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυνε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πιο έντονη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελος της» και σε αυτή τη φάση «η γερμανική κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι ενεργεί ανεξάρτητα, προς όφελος της χώρας και όχι ότι εκτελεί εντολές των ΗΠΑ».

Η ατζέντα Ομπάμα – Σαμαρά
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα – Σαμαρά θα περιλαμβάνει κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα οποία είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση
– η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών
– η Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων
– η περιφερειακή συνεργασία
– κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας
– η επίλυση του Κυπριακού
– οι εξελίξεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Συρία.

Ο Ουίλιαμ Ανθόλις διατυπώνει παράλληλα την άποψη ότι μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι προς όφελος των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι Σαμαράς και Ομπάμα θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και πως θα επανέλθει η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα, για το θέμα της ανεργίας που είναι πολύ σημαντικό, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ.

Όπως τονίζει, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται και το θέμα της ενέργειας, εκτιμώντας ότι αν και οι ΗΠΑ είναι τα τελευταία χρόνια περισσότερο ανεξάρτητες όσον αφορά σε ενεργειακά ζητήματα, ενδιαφέρονται σθεναρά για την προσφορά ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμα περισσότερο για τις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη με τις οποίες έχουν σημαντικούς εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς.

«Τα ενεργειακά κοιτάσματα -που υπάρχουν ανοικτά- των ελληνικών ακτών αποτελούν μια ευκαιρία για ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα», λέει ο διευθυντής του «Brookings».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης