Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων αποφασίστηκε να παραχωρηθεί καθεστώς «σημαντικού εκτός ΝΑΤΟ συμμάχου» στο Αφγανιστάν, προκειμένου να καταστεί για τη συγκεκριμένη χώρα ευκολότερη η απόκτηση αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφαση αυτή —που λαμβάνει τυπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα— στην διάρκεια της απροειδοποίητης επίσκεψής της σήμερα στο Αφγανιστάν, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο των δωρητριών χωρών στο Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεθνείς δωρητές από την πλευρά τους αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα δώσουν 15 δισ. δολάρια ως βοήθεια στο Αφγανιστάν ως το 2015.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν αρχικά, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται έναν μη κατονομαζόμενο Ιάπωνα διπλωμάτη ο οποίος συμμετείχε στις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις. Οι υπουργοί και οι διπλωμάτες που θα συμμετάσχουν αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα και μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των μάχιμων ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης