H Ινδία και η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια είχαν θυελλώδεις σχέσεις και είχαν φτάσει σε συνοριακές συγκρούσεις, ωστόσο όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν, παρόλο που τον περασμένο Αύγουστο είχε σημειωθεί έντονο μεθοριακό επεισόδιο ανάμεσα σε Ινδούς και Κινέζους συνοριοφύλακες στα σύνορα Ινδίας με το Θιβέτ. 

Καθώς τελειώνει το 2018, οι δύο γειτονικές χώρες, με συνολικό πληθυσμό κοντά στα τρία δισεκατομμύρια (σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού), έδειξαν πως μπορούν πλέον να συνεργασθούν. Κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο για τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία επίσης είχε ενοχληθεί από την αυξημένη οικονομική συνεργασία Κίνας-Πακιστάν, με το Πεκίνο να έχει επενδύσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια με το Καράτσι για τον οικονομικό διάδρομο που θα ενταχθεί στον κινεζικό Δρόμο του Μεταξιού.

Επίσης, το Νέο Δελχί είχε δείξει να ενοχλείται και για τις πληροφορίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ναυτική βάση στο Πακιστάν (η Κίνα διαθέτει έως τώρα μόλις μία στρατιωτική βάση στο εξωτερικό -στο Τζιμπουτί). Πληροφορία που αρνούνται τόσο το Πεκίνο όσο και το Καράτσι.

Η Ινδία συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στις Σεϋχέλλες στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ πραγματοποιεί περιπολίες γύρω από τις Μαλδίβες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία για να συναντηθεί με Ινδούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Διεθνών Υποθέσεων της χώρας Sushma Swaraj.

Επισημαίνεται πως η Ινδία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, με εμπορικό έλλειμμα προς όφελός της στα 63 δις δολάρια για την περίοδο 2017-2018.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi συναντήθηκαν τέσσερις φορές τη χρονιά που τελειώνει και η Ινδή υπουργός Άμυνας Nirmala Sitharaman είχε τρεις συναντήσεις με την ομόλογό της της Κίνας Wei Fenghe.

Στις συναντήσεις αυτές η Κίνα αποδέχθηκε ορισμένες παραχωρήσεις, όπως να αποδεχθεί να αυξήσει τις εισαγωγές ινδικού ρυζιού, ζάχαρης, κραμβέλαιου και φαρμακευτικών.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν κοινά γυμνάσια Κίνας και Ινδίας εναντίον της τρομοκρατίας στην περιοχή Chengdu της Κίνας.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συνομιλίες Ινδών και Κινέζων αξιωματούχων για το θέμα του Αφγανιστάν ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης